Головна Новини Світ ЄС Стало відомо про реакцію ЄС на допомогу китайських компаній Росії у війні
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо про реакцію ЄС на допомогу китайських компаній Росії у війні

Китай через неофіційні канали фактично здійснює підтримку Росії у війні проти України

8 травня 2023, 09:00 comments4629
Поділіться публікацією:

Європейський Союз виступив із пропозицією про запровадження санкцій щодо низки китайських компаній за надання допомоги Росії для ведення війни проти України. Застосування таких штрафів може посилити напруженість у відносинах між ЄС та Пекіном. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на "Financial Times".

Стало відомо про реакцію ЄС на допомогу китайських компаній Росії у війні

Китай. Фото: з відкритих джерел

За даними ЗМІ, сім китайських компаній, які обвинувачуються у продажу обладнання, яке може бути використане РФ для озброєння, було перераховано в новому пакеті санкцій, що держави-члени ЄС обговорять цього тижня.

У публікації наголошується, що деякі компанії вже потрапили під санкції США, і дії Євросоюзу, ймовірно, викличуть невдоволення Китаю, який "прагне утримати Брюссель від підтримки Вашингтона у їх боротьбі за глобальний вплив".

До цього ЄС уникав критики з боку Китаю, стверджуючи, що немає доказів того, що він безпосередньо постачає зброю Москві для продовження повномасштабної військової кампанії проти України.

До санкційного списку, що готується, також входять дві компанії з Об'єднаних Арабських Еміратів і одна з Вірменії. Такий перелік потребує одноголосного схвалення 27 держав-членів ЄС. Ще до списку потрапили дві компанії з материкового Китаю "3HC Semiconductors" та "King-Pai Technology", які перебувають під американськими санкціями.

Крім того, до переліку входять п'ять компаній, що базуються в Гонконгу, дві з яких перебувають у списку санкцій США: "Sinno Electronics" і "Sigma Technology".

"З огляду на ключову допоміжну роль електронних компонентів для використання військово-промисловим комплексом Росії для забезпечення агресивної війни проти України, доречно також включити деякі інші суб'єкти в третіх країнах, які займаються обходом торгових обмежень, а також певні російські організації, які займаються розробкою, виробництвом та постачанням електронних компонентів для оборонно-промислового комплексу Росії", — йдеться у санкційній пропозиції Єврокомісії.

Компанію "3HC Semiconductors", що виробляє комп'ютерні чіпи, звинувачують у "спробі обійти експортний контроль та придбанні чи спробі придбати товари американського походження для підтримки військової та/або оборонної промислової бази Росії".

У повідомленні Мінфіну США йдеться, що компанія "King-Pai" постачає в РФ мікроелектроніку, яка "має оборонне застосування, включаючи системи наведення крилатих ракет". "Sinno" з Гонконгу і "Taco", що базується у Вірменії, здійснюють поставки російської оборонної закупівельної компанії "Радіоавтоматика", яка спеціалізується на ухиленні від санкцій, зазначають у Штатах.

Крім того, Брюссель пропонує ввести санкції проти "I Jet Global DMCC" у Дубаї та Сирії. США також запровадили санкції проти компанії у країнах-членах ЄС на Мальті та в Іспанії. Компанія "I Jet" координувала постачання іранських безпілотників до РФ, зазначається у повідомленні міністерства фінансів США.

Крім цієї компанії, Єврокомісія також пропонує ввести санкції проти більшої кількості іранських фірм, які займаються виробництвом та постачанням дронів до Росії.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Китай має намір просувати тему "врегулювання" війни в Україні в координації з Росією.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини