Головна Новини Світ ЄС Такого не очікували: чому націоналісти в уряді Словаччини шоковані позицією Фіцо щодо України
commentss НОВИНИ Всі новини

Такого не очікували: чому націоналісти в уряді Словаччини шоковані позицією Фіцо щодо України

Націоналісти в уряді Словаччини критикують Фіцо за нібито підтримку України на саміті ЄС

6 листопада 2023, 09:35
Поділіться публікацією:

Підтримка Словаччиною висновків саміту Європейської Ради, які включають військову допомогу Україні, зустріла несхвалення з боку лідера Словацької національної партії Андрія Данка. Адже це розходиться із позицією прем'єра Словаччини Роберта Фіцо, про яку він публічно заявляв ще до виборів, відмовляючись підтримувати Україну. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Euractiv".

Такого не очікували: чому націоналісти в уряді Словаччини шоковані позицією Фіцо щодо України

Роберт Фіцо. Фото: з відкритих джерел

Зазначається, що прем'єр Роберт Фіцо заявив, що Словаччина підтримає виділення допомоги Україні, але тільки якщо будуть виконані дві умови – будуть надані гарантії того, що вдасться уникнути корупції та друга умова – словацькі компанії отримають певні можливості для розвитку.

"Те, що Роберт Фіцо підтримав це, я з цим не згоден. У тексті можна побачити військову підтримку, але він чітко дав зрозуміти, що ми відкидаємо військову допомогу", – зазначив Данко, уточнивши, що він передасть свої обурення Фіцо.

Участь в уряді з націоналістами призвела до того, що партію Фіцо SMER виключили із Партії європейських соціалістів. Тепер Данко заявляє, що хоче спробувати свої сили на парламентських виборах до ЄС наступного року, оскільки він не впевнений у довговічності нового уряду.

Данко також критикує урядові дії міністрів "Гласу". Він незадоволений новим міністром освіти Томашем Друкером, який офіційно заявив, що "неурядові організації у школах не є проблемою".

Але націоналісти наполягають на ухваленні закону в російському стилі, який називав би організації, які отримують фінансування з-за кордону, "іноземними агентами". Данко також звинуватив міністра охорони здоров'я Зузану Долінкову в тому, що наполягає на обов'язковій вакцинації, що вона спростувала.

Раніше партія Данко вже наробила галасу під час формування уряду, коли їхнього кандидата на посаду міністра довкілля Рудольфа Гуляка було відхилено президентом Зузаною Чапутовою через заперечення зміни клімату та погроз на адресу активістів. Тоді націоналісти поступилися і представили нового кандидата Томаша Тарабу, який заявив, що не вважає людину найбільшою загрозою для природи.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Словаччині призначили новий уряд: чи вдалося проросійському Фіцо стати прем'єром.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://www.euractiv.com/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини