Головна Новини Світ ЄС У ЄС придумали, як схвалити допомогу Україні: Орбану це не сподобається
commentss НОВИНИ Всі новини

У ЄС придумали, як схвалити допомогу Україні: Орбану це не сподобається

За інформацією FT, Угорщину можуть позбавити права голосу у ЄС, щоб схвалити допомогу Україні

18 грудня 2023, 10:25
Поділіться публікацією:

Усередині Європейського Союзу розглядають можливість позбавити Угорщину права голосу, щоб схвалити угоду про надання пакету допомоги Україні на 50 млрд євро у 2024-2027 роках. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "Financial Times".

У ЄС придумали, як схвалити допомогу Україні: Орбану це не сподобається

Віктор Орбан. Фото: з відкритих джерел

За інформацією видання, деякі чиновники у Брюсселі пропонують застосувати процедуру покарання за статтею 7 договору про Європейський Союз 2007 року за порушення верховенства закону, що може призвести до припинення права голосу.

Крок може заблокувати будь-яка інша держава-член, але зміна уряду в Польщі означає, що Угорщина більше не має гарантованого захисника. Проте багато країн нервують з приводу використання того, що, по суті, є найбільшою зброєю ЄС проти держави-члена.

Натомість, за словами чиновників, пріоритет у тому, щоб переконати Орбана, ясно пояснивши те, що вони назвали "повними витратами" його ізоляції. Якщо це не вдасться, 26 інших членів ЄС зможуть укласти угоду про допомогу Україні кожен окремо, хоча це займе час і запропонує лише короткострокове рішення.

"Можливо, Угорщина може створити більше проблем. Можливо, Угорщина зможе змусити нас використати кілька різних інструментів. Але зрештою Угорщина не зможе завадити нам надати гроші Україні", — сказав високопосадовець ЄС, який був присутній на саміті в Брюсселі минулого тижня.

Читайте також на порталі "Коментарі" — завершився дводенний саміт лідерів ЄС, на якому було прийнято як приємні для України рішення (про старт переговорів щодо входження нашої країни до Євросоюзу), так і ні (блокування угорським прем'єром Віктором Орбаном "мегапакету" бюджетних змін, де було, зокрема, закладено 50 млрд євро на підтримку України). Тим часом президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на прес-конференції за підсумками саміту ЄС у Брюсселі повідомила, що ЄК виділить Україні ще 1,5 млрд євро, які надійдуть найближчим часом. Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини