Головна Новини Світ ЄС У ЄС узгодили нове керівництво Євросоюзу на найближчі 5 років
commentss НОВИНИ Всі новини

У ЄС узгодили нове керівництво Євросоюзу на найближчі 5 років

Урсула фон дер Ляєн та Кая Каллас обіймуть найвищі посади в ЄС

28 червня 2024, 08:05 comments1208
Поділіться публікацією:

Саміт Європейського Союзу затвердив кандидатуру Урсули фон дер Ляйєн від правоцентристської Європейської народної партії (ЄНП) для призначення на посаду президента Європейської комісії на другий п'ятирічний термін. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише "ЕП".

У ЄС узгодили нове керівництво Євросоюзу на найближчі 5 років

Урсула фон дер Ляєн і Кая Каллас. Фото: із відкритих джерел

Остаточно Урсулу фон дер Ляєн буде затверджено на посаді у разі позитивного голосування в Європейському парламенті, яке відбудеться 18 липня. Фон дер Ляєн має отримати як мінімум 361 голос на підтримку, і її шанси на успіх оцінюються як високі. Коаліція правоцентристів, лівоцентристів та лібералів у новому скликанні ЄП матиме близько 400 голосів, хоча існує ймовірність відмови частини євродепутатів від підтримки президента.

Президентом Європейської ради стане Антоніу Кошта від соціал-демократів, якого лідери погодилися призначити на 2,5 роки, після чого можливе його перествердження ще на 2,5 роки.

Донедавна Кошта був головою уряду Португалії.

Керівницею дипломатичної служби ЄС, тобто Високим представником ЄС із безпеки та зовнішньої політики стане Кая Каллас, нині прем'єр Естонії. Це перше в історії ЄС призначення на цю посаду кандидата зі Східної Європи. Каллас обійме цю посаду за квотою лібералів. У партії Каллас уже гадають, як обирати їй заміну на чолі естонського уряду.

Очікується, що президентом Європарламенту на новий термін буде перетверджено Роберта Метсола, який, як і фон дер Ляєн, представляє групу ЄНП. Втім, це рішення залишається за Європарламентом.

Обговорення розподілу посад відбулося на робочій вечері під час засідання Європейської ради (саміту ЄС). Після нетривалої дискусії лідери офіційно схвалили призначення топ-чиновників, кандидатури яких раніше узгодили на робочому рівні.

Читайте також на порталі "Коментарі" — переговори про членство України в ЄС: чому це важливо, коли реально можемо приєднатися до блоку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини