Головна Новини Світ ЄС У Литві закликали громадян не купувати китайські телефони
commentss НОВИНИ Всі новини

У Литві закликали громадян не купувати китайські телефони

Відносини між Литвою і Китаєм зіпсувалися останнім часом

23 вересня 2021, 02:55
Поділіться публікацією:

На тлі геополітичної боротьби Вільнюса і Пекіна Міністерство оборони Литви закликав громадян не купувати китайські телефони з функцією 5G і викинути ті, які вони вже мають. Причина — в телефонах можуть бути програми, що стежать за людьми і обмежують їх права і свободи. Про це повідомляє BBC.

У Литві закликали громадян не купувати китайські телефони

Телефони - фото з відкритих джерел


За інформацією органів, що займаються кібербезпекою в Литві, китайські телефони, які продають на території Європи, мають вбудовану можливість цензурувати такі терміни, як "вільний Тибет", "вітаємо незалежність Тайваню", "рух за демократію". Після цього дані з телефонів можуть відправляти на сервер, який міститься в Сінгапурі. Загалом, мова йде про 449 термінів китайською мовою, і цей список постійно оновлюється.

Один з телефонів Xiaomi (Xiaomi Mi 10T 5G) має вбудовані інструменти цензури, а модель Huawei (Huawei P40 5G) дуже вразлива для кібератак.


"Ми рекомендуємо не купувати нові китайські телефони і якомога швидше позбутися куплених", — сказав з цього приводу заступник міністра оборони Литви Маргиріс Абукявічюс.


Відносини між Литвою і Китаєм зіпсувалися останнім часом. У серпні Китай вимагав, щоб Литва відкликала свого посла в Пекіні і обіцяв відкликати свого посла з Вільнюса, після того, як Тайвань оголосив про створення місії в Литві. Тоді радник президента США Джо Байдена з питань національної безпеки Джейк Салліван говорив з прем'єр-міністром Литви Інгрідою Шимон і сказав, що підтримує балтійську країну, яка протистоїть Китаю.


Нагадаємо, в рамках ХІ Пекінського міжнародного кінофестивалю для жителів столиці Китаю в кінотеатрах транслюватимуть українське кіно. Про це повідомляють в пресслужбі посольства України в Китайській Народній Республіці та в Монголії. "Дні українського кіно" в Пекіні пройдуть з 22 по 30 вересня в кращих кінотеатрах столиці республіки. Бажаючі можуть вже придбати квитки на сеанс через додаток WeChat або на сайті кінофестивалю в програмі "Маоянь дяньін Янчу". Реалізація проекту "Дні українського кіно" була б неможлива без залучення Національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка та Національного центру О.Довженка. Відомо, які фільми покажуть в Китаї. Для представлення української культури були відібрані кращі фільми про українців, які визнані шедеврами кінематографа.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини