Головна Новини Світ ЄС У Орбана з’явився серйозний опонент. Його режим може зазнати краху
commentss НОВИНИ Всі новини

У Орбана з’явився серйозний опонент. Його режим може зазнати краху

Як виявилось режим прем’єра Віктора Орбана не такий уже і непорушний, відзначив у Фейсбуці політолог Петро Олещук. За його словами, для України – це добре, адже Угорщина почне займатися своїми внутрішніми справами

2 квітня 2024, 12:35
Поділіться публікацією:

В Угорщині відбуваються нетривіальні процеси, які вперше за довгий час поставили під сумнів непорушність режиму прем’єра Віктора Орбана, відзначає політолог Петро Олещук.

У Орбана з’явився серйозний опонент. Його режим може зазнати краху

Віктор Орбан

За його словами, насправді в Угорщині є опозиція, яка ще й до того ж стабільно перемагає на виборах у Будапешті, саме тому мітинги проти Орбана не є чимось дивним. Проте, на користь чинного прем’єра грає його доволі міцна політична база, яка складається з консервативно-налаштованих мешканців угорської провінції. Саме їм, відзначає Олещук, угорський прем’єр постійно розказує, як клятий Сорос зранку до ночі мріє їх знищити. Як результат, підкреслює політолог, перелякані угорці радісно підтримують Орбана.

Проте, підкреслює Олещук, в Угорщині трапився несподіваний скандал, який завершився відставкою президентки Каталіни Новак та міністерки юстиції Юдіт Варга, які, як стало зрозуміло, виявилися замішані у помилуванні обвинувачених у справі щодо ґвалтування неповнолітніх. Обидві чиновниці представляли партію чинного голови уряду, саме тому цей скандал вдарив по рейтингу політичної сили Орбана.

Після цього, відзначає політолог, у гру вступив молодий та амбітний юрист та однопартієць Орбана Петер Мадяр — колишній чоловік Юдіт Варги. Він у соцмережах оголосив про вихід з рад директорів двох державних кампаній на знак протесту проти всього, що відбувається у державі.

"Так угорська політика одержала нову "зірку, що сходить". І він уже збирає мітинги, купу переглядів власних відео, нападаючи на Орбана. Основа критики з боку Мадяра, що був членом орбанівської партії з 2002 року, проста. Орбан перетворив Угорщину на "родинний бізнес". Мадяр критикував владу за агресивну пропаганду та консолідацію значних багатств у руках десятків людей. Головна теза, яку висунув Мадяр, — партія Fidesz має змінитися, але цього не буде, поки Орбан при владі. Ну а ще він погрожував "компроматом" на колишніх соратників"
, — розповідає Олещук.

Тобто, відзначає експерт, виглядає на те, що Орбан таки отримав серйозного опонента, який теж є правим, сповідує досить схожі ідеологічні позиції, хоча і не є противником "Заходу", а також не має жодних симпатій до Росії. Окрім того, Мадяру 43 роки, тому аргумент про "оновлення влади" теж може використовувати.

Звісно, підкреслює Олещук, поки зарано говорити, що режиму Орбана щось дуже серйозно загрожує, але вперше за тривалий час його безумовний політичний контроль над Угорщиною поставлено під сумнів.

"Для нас це добре хоча б тому, що чим більше політичних проблем буде в Орбана на батьківщині, тим менше у нього буде сил і часу займатися "геополітикою" за межами Угорщини"
, — підсумував політолог.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що тисячі угорців на мітингу вимагали відставки Віктора Орбана.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини