Головна Новини Світ ЄС У Польщі пройшли масові протести на тлі побоювань виходу з ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

У Польщі пройшли масові протести на тлі побоювань виходу з ЄС

Мітинги пройшли більш ніж у 100 містах

12 жовтня 2021, 02:15
Поділіться публікацією:

Поляки, які підтримують членство країни в ЄС, вийшли на масові протести, побоюючись виходу з блоку. Про це повідомляє британська телерадіокомпанія BBC. Протести організували після того, як у четвер Верховний суд Польщі ухвалив, що ключові статті закону Євросоюзу "несумісні" з польською Конституцією.

У Польщі пройшли масові протести на тлі побоювань виходу з ЄС

Польща (фото з відкритих джерел)


Мітинги пройшли більш ніж в 100 містах, і близько 100 000 людей зібралися тільки в Варшаві. У демонстраціях взяли участь опозиційні політики, активісти та артисти. Рішення суду фактично відхилило основний принцип, згідно з яким право ЄС має пріоритет над національним законодавством. Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій виступив на захист постанови: "У нас такі ж права, як і у інших країн. Ми хочемо, щоб ці права дотримувалися". При цьому він запевнив, що "місце Польщі є і буде в європейській родині націй". Його партія заявила, що у неї немає планів щодо того, що деякі вже називають Polexit.


Нагадаємо, в Польщі прийняли рішення про перевагу національного законодавства над європейським. В Європарламенті висловили обурення, заявивши, що Польща грає з вогнем. Про що свідчить цей конфлікт? Як ідуть з пріоритетом (національне / міжнародне право) справи в інших країнах, що не входять в ЄС? Експерти постаралися відповісти на ці питання виданню "Коментарі-Україна". Політолог Андрій Окара впевнений: те, що польський Конституційний суд (аналог Конституційного суду в Україні) прийняв рішення про пріоритет національного законодавства над законодавством ЄС, оголило важливу фундаментальну недомовленість, яка закладена в конструкції Євросоюзу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини