Головна Новини Світ ЄС У Швеції готуються до гіршого: що відомо
commentss НОВИНИ Всі новини

У Швеції готуються до гіршого: що відомо

Швецька влада посилює охорону державних кордонів та острова Готланд

19 січня 2022, 15:55 comments1907
Поділіться публікацією:

В Швеції провели "коригування на випадок надзвичайних ситуацій" та перемістили сили швидкого реагування на острів Готланд. Військовослужбовців перевезли транспортним літаком C-17 та поромом. Про це повідомляє euronews. 

У Швеції готуються до гіршого: що відомо

Швеція посилює охорону кордонів, фото з відкритих джерел

Високопосадовці збройних сил країни наголосили, що переміщення військових не означає, що зросла загроза для Швеції з боку Москви. Міністр оборони Швеції нещодавно заявив, що напад не можна виключати. Острів Готланд має стратегічне значення не лише для Швеції, а й для всього Балтійського регіону. Кілька островів біля Готланда розташовані за 300 км від російського Калінінграда, де розміщено балтійський флот Росії.

За останні тижні Москва збільшила кількість кораблів (LST), що діють в регіоні, з чотирьох до шести. Судна класу Ropucha, які базуються в Калінінграді, призначені для висадки військ і техніки, тому маневри в Балтійському морі минулого тижня привернули на увагу шведів.

"Ці кораблі потенційно можуть перемістити достатню кількість сил, щоб захопити обмежену ділянку землі, наприклад острів", — сказав Робін Хеггблом, фінський військовий блогер і військово-морський експерт. 

За словами Хеггбла, військова присутність Росії в Балтії досягла критичної маси.

Росія також розгорнула новий і більший тип LST з Північного флоту до Балтійського моря. Наприклад, десантний корабель типу "Іван Грен" може перемістити десяток бойових танків, 40 бронетранспортерів-амфібій, 300 військовослужбовців і контингент ударних гелікоптерів.

Ситуація стала випробуванням для нового прем’єр-міністра Швеції Магдалени Андерссон, яку призначили лише в листопаді. Андерссон вже спростувала твердження Росії про те, що НАТО має обмежити плани розширення.

"Я думаю, що шведська влада, і зокрема збройні сили, хочуть чітко дати сигнал, що Швеція буде чинити опір будь-якій гібридній тактиці та готуватися до погіршення ситуації з безпекою", – сказав Бьорн Фегерстен із Шведського інституту міжнародних справ.

14 січня в Швеції помітили дрони біля атомної електростанції на південь від Гетеборга та біля електростанції Оскарсхамн на південному сході країни. 18 січня виявили безпілотник поблизу атомної електростанції Форсмарк на північ від Стокгольма. Місцеві ЗМІ повідомили про дрони біля аеропортів, парламенту, урядових будівель і королівського палацу в столиці. 

Безпілотники описали як пристрої "військового класу". Відомо, що наразі встановлюється, що за дрони літали на територією Швеції. Шведська служба безпеки тісно співпрацює з поліцією та військовими у рамках розслідування можливих порушень повітряного простору навколо атомних станцій. 

Як ми писали раніше, в сусідній Польщі уряду видав розпорядження про оголошення першого рівня тривоги ALFA-CRP з 19 до 23 січня. До таких дій уряд вдався з огляду на можливу загрозу тероризму та кібератак.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини