Головна Новини Світ ЄС Угорщина припинить блокувати 50 млрд євро для України лише за однієї умови
commentss НОВИНИ Всі новини

Угорщина припинить блокувати 50 млрд євро для України лише за однієї умови

При цьому Угорщина продовжує виступати проти повного чотирирічного плану допомоги Україні

13 грудня 2023, 09:40
Поділіться публікацією:

Будапешт нібито готовий зняти своє вето на пропозицію Європейського Союзу щодо виділення фінансування для України у розмірі 50 мільярдів євро. Однак влада Угорщини висунула умову і вимагає розморозити призначені для угорців €30 мільярдів. Як передає портал "Коментарі", про це пише Bloomberg із посиланням на заяву політичного директора прем'єр-міністра Угорщини Балажа Орбана.

Угорщина припинить блокувати 50 млрд євро для України лише за однієї умови

Віктор Орбан. Фото: з відкритих джерел

Наголошується, що такі слова дозволяють припустити, що Будапешт хоче отримати високу ціну за свою згоду. І багатьом країнам ЄС це може не сподобатися.

"Фінансування Угорщини з боку ЄС та фінансування України – це два окремі питання. Але якщо ЄС наполягатиме на тому, щоб фінансування України надходило зі зміненого бюджету ЄС, тоді ці дві проблеми стануть взаємопов'язаними", – заявив Балаж Орбан.

Він також наголосив, що Угорщина продовжує виступати проти повного чотирирічного плану допомоги Україні. Там хотіли б, щоб ЄС пропонував Україні фінансування терміном на один рік без будь-яких поправок до бюджету. При цьому Балаж додав, що Будапешт розгляне можливість "внести свій вклад" у цей пакет.

Видання зазначає, що Угорщина підвищує ставки в очікуванні на виділення Європейським Союзом близько €10 мільярдів фінансування після того, як угорський уряд ухвалив закони, спрямовані на посилення незалежності суду.

Проте Орбан хоче, щоб ЄС передав близько €30 мільярдів, заморожених ще минулого року через проблеми з верховенством закону та хабарництвом в Угорщині.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у чому головна інтрига саміту Європейського Союзу: чи близька Україна до позитивного рішення на шляху до членства в ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини