Головна Новини Світ ЄС Угорщина проти заборони російської нафти: до чого призведе позиція Орбана та як має реагувати ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Угорщина проти заборони російської нафти: до чого призведе позиція Орбана та як має реагувати ЄС

Віктор Орбан заявив, щоб відучити Угорщину від російської нафти, знадобляться мільярди доларів інвестицій та доступ до частки країни у фондах ЄС боротьби з пандемією, щоб заплатити за це

7 травня 2022, 13:14
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що відкидає останню пропозицію Євросоюзу щодо ембарго на російську нафту, заявивши, що це рівносильно скиданню "ядерної бомби" на економіку його країни.

Угорщина проти заборони російської нафти: до чого призведе позиція Орбана та як має реагувати ЄС

Віктор Орбан - фото з відкритих джерел

Експерти для порталу "Коментарі" оцінили дії Угорщини у ракурсі російсько-української війни та розповіли, до чого вони можуть призвести.

Все це викликає, м'яко кажучи, подив

Нардеп V, VI та VII скликань, екс-заступник голови Совміну Автономної Республіки Крим, голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права" Андрій Сенченко розмірковує так:

"Існуюча глибока технологічна залежність багатьох країн від російських нафти та газу все одно має свою ціну. Нещодавно хтось із українських експертів сказав, що запровадження повного ембарго на купівлю російської нафти для Європи коштує дешевше, ніж боротьба із першою хвилею ковіду".

На думку експерта, за наявності глибокої технологічної, логістичної залежності Угорщини від російської нафти – рішенням може бути виділення певних коштів ЄС (куди входить і Угорщина), щоб компенсувати їй додаткові витрати.

"Але це – якщо ми говоримо про економічну складову заяв Орбана. Якщо ж там є політика – у мене виникає досить серйозне питання щодо такої поведінки усупереч загальної політики НАТО та ЄС. Навряд чи це сумісне із членством там. Навіть той факт, що під будь-яким приводом Угорщина блокує транзит озброєнь, які передають інші країни в Україну – це пряма допомога Путіну. Все це викликає, м'яко кажучи, подив", – резюмує Андрій Сенченко.

Орбан думає не про Україну, а про благо Угорщини

Подобається це Україні чи ні – Орбан дбає насамперед про інтереси Угорщини. Так вважає керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко:

"За великим рахунком, він не призначений Брюсселем, а обраний угорцями – така його логіка. Це, звичайно, можна називати політичним егоїзмом, але такого роду егоїзм проявляється в Європейському Союзі дедалі частіше", – наголошує експерт.

Він зауважує, що домінування національних інтересів над загальноєвропейськими прогнозувалося ще в 90-ті роки і неодноразово виявлялося останніми. Ну, а Орбан – найяскравіший прояв цієї тенденції.

"І мова не в тому, що він "продався Росії" чи має упереджене ставлення до України. Йдеться про те, що ембарго на російські енергоносії, яке пропонує керівництво ЄС під впливом США та Великобританії, справді буде згубним для економік низки країн Євросоюзу, зокрема й для Угорщини. Щодо України – так, прикро, неприємно, але слід розуміти, що значна частина держав ЄС, навіть декларуючи солідарність із нами, не поспішатимуть робити собі харакірі в ім'я українських інтересів. Орбан думає не про Україну, а про благо Угорщини, – пояснює Костянтин Бондаренко. – А чи місце Угорщини у Євросоюзі? Це можуть визначати лише угорці, які у 2004 році вирішили вступити до ЄС. І тільки вони можуть ухвалити рішення про вихід із ЄС. Процедури виключення тієї чи іншої держави з Євросоюзу не передбачено".

Орбан своїми заявами б'є не лише по позиціях України, яка протистоїть російській агресії, а й обмежує потенціал ЄС

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень Микола Замікула запевняє, що позиція Орбана щодо нових санкцій ЄС, які плануються запровадити проти РФ, не стала сюрпризом.

"Орбан небезпідставно має репутацію, мабуть, найбільшого друга режиму Путіна серед чинних провідних європейських політиків. Відповідно, Угорщина під його керівництвом, на жаль, дедалі більше ставала своєрідним "троянським конем" Росії усередині Євросоюзу. Це виявлялося і підтримкою проросійських наративів щодо подій в Україні; та блокуванням нашого євроатлантичного курсу та антиросійських санкцій", – нагадує експерт.

Орбан намагається аргументувати свою позицію тим, що запровадження того ж таки нафтового ембарго завдасть непоправних економічних збитків самої Угорщини. І з цим можна погодитись. Угорщина справді серйозно постраждає від заборони купівлі російських енергоресурсів. Але варто враховувати, що саме під керівництвом Орбана вона стала такою залежною від РФ, зазначає Микола Замікула.

Він також закликає звернути увагу на інші аргументи угорського прем’єра проти санкцій. Наприклад, він виступає проти внесення до списку санкцій російських релігійних діячів, які обслуговують режим. На думку Орбана, санкції проти них нібито обмежуватимуть релігійну свободу.

"У даному випадку він навіть не намагається прикритися економічними аргументами і відстоює права зовсім не релігійних організацій, а фактично підконтрольних російському режиму спецслужб у рясах. Прикриваючись релігійним статусом, вони поширюють кремлівську пропаганду, розпалюють ненависть та підтримують російську агресію проти сусідніх держав. Саме в такому статусі існує зараз Московський патріархат, – наголосив Микола Замікула. – До речі, аргументи Орбана на користь релігійних свобод різко контрастують із його попередніми висловлюваннями. Коли мова заходила про біженців з Близького Сходу, які виїжджали до Європи, Орбана не дуже хвилювали релігійні свободи. Навпаки, він висловлювався за європейську ідентичність. Тож зараз він захищає не загальні права на свободу віросповідання, а саме обслуговує російський режим. Який, мабуть, надає особисто йому фінансову підтримку. У рамках передвиборних кампаній чи певної економічної діяльності, пов'язаної з угорським прем'єром".

Подібна позиція Угорщини є вкрай небезпечною для Європейського Союзу, упевнений експерт. Вона підриває потенціал цієї організації до кооперативних дій. До становлення ЄС справді потужним гравцем на міжнародній арені, який займався б не лише питаннями інтеграції та економіки, а й безпекою, врегулювання конфліктів, вирішення міждержавних протиріч.

"Отже, Орбан своїми заявами б'є не лише по позиціях України, яка протистоїть російській агресії, а й обмежує потенціал ЄС. Саме тому Євросоюз має оперативно відреагувати на ситуацію, що склалася. Не дарма все голосніше лунають голоси на підтримку перегляду принципу ухвалення рішень у рамках ЄС. Тобто відмова від повного консенсусу, який дає окремим державам де-факто право вето на важливі рішення – і перехід до якихось інших варіантів. Наприклад, прийняття рішень простою більшістю або, припустимо, двома третинами голосів", – зазначає Микола Замікула.

Він також нагадує, що Брексит (вихід Великої Британії з ЄС) показав, що процес євроінтеграції не є необоротним.

"Так, у випадку Британії країна добровільно пішла з ЄС. Але, на мою думку, для існування ЄС як впливового гравця на міжнародній арені, потрібно домагатися дотримання принципів і правил ЄС, дотримання його цінностей – усіма державами-членами. І якщо одна з держав (в даному випадку – Угорщина) проводить політику, що суперечить даним цінностям, мають бути відповідні висновки, – упевнений Микола Замікула. – Тим більше, що до режиму Орбана європейські інституції давно мали питання. У тому числі щодо порушення демократичних принципів, узурпації влади тощо. У такій ситуації, на мою думку, логічним були б певні обмежувальні заходи з боку керівництва ЄС до режиму Орбана. Тому що не можна, вступивши до ЄС, почати "забувати" про принципи, на яких він тримається. А угорське керівництво їх, схоже, забуло. Обов'язково мають бути якісь санкційні заходи – якщо Орбан (або хтось інший) "бузять", підривають основи демократії, підігрують агресору. А ось чи будуть питання..."

Раніше на порталі "Коментарі" — "Судний день" 9 травня: чого чекати від Росії та колективного Заходу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини