Головна Новини Світ ЄС Україна, Грузія та Молдова виступили за членство в ЄС: яка відповідь блоку
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна, Грузія та Молдова виступили за членство в ЄС: яка відповідь блоку

Обговорення питання відбулося на саміті країн "Східного партнерства"

15 грудня 2021, 16:46
Поділіться публікацією:

Лідери Грузії, Молдови та України лобіювали на саміті Європейського Союзу в середу, 15 грудня,  дозвіл почати переговори про приєднання до блоку, але поки що очікується, що вони лише здобудуть запевнення в підтримці проти будь-яких можливих зазіхань з боку Росії. Проце повідомляє Reuters.

Україна, Грузія та Молдова виступили за членство в ЄС: яка відповідь блоку

Президент Європейської Ради Шарль Мішель вітає Президента України Володимира Зеленського перед зустріччю лідерів країн ЄС та урядів «Східного партнерства» - Reuters

Одноденний саміт "Східного партнерства" також підкреслює обмежений успіх підходу ЄС до шести колишніх радянських республік, які він охоплює.

З шести, Грузія, Молдова та Україна – усі замкнені у територіальних суперечках з Москвою. Лідери Вірменії та Азербайджану беруть участь у саміті, але не прагнуть до членства в ЄС. Президент Білорусі Олександр Лукашенко, який постраждав від західних санкцій, залишився осторонь.

"Наша мета – повне членство в Європейському Союзі", – написав президент України Володимир Зеленський у Twitter після зустрічі з головою саміту ЄС Шарлем Мішелем.

Фрагменти проекту підсумкової заяви на саміті, які побачило Reuters і мають бути опубліковані пізніше в середу, показують, що ЄС "визнає європейські прагнення та європейський вибір" п’яти зацікавлених країн. 

У рамках ініціативи Східного партнерства ЄС пропонує гроші, технічну допомогу та вільну торгівлю, але не членство. Але вступ до ЄС залишається привабливою метою, і в середу дочка ув’язненого критика Кремля Олексія Навального заявила, що думає, що навіть сама Росія одного дня стане членом.

"Росія є частиною Європи, і ми прагнемо стати її частиною (ЄС)", — сказала Дар'я Навальна в Європарламенті в Страсбурзі, приймаючи від імені свого батька головну правозахисну премію блоку "Сахаров".

Відносини Росії з 27-членним блоком були дуже холодними з тих пір, як вона захопила український півострів Крим у 2014 році після повстання щодо членства в ЄС у Києві та підтримала сепаратистів на сході України, що спричинило санкції Заходу проти Москви.

Виступаючи в штаб-квартирі НАТО перед самітом у середу, прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі закликав Захід також допустити його країну до атлантичного альянсу, чого прагне також Україна.

"Кожна держава має суверенне право вибирати свій власний зовнішньополітичний курс", – сказав Гарібашвілі журналістам.

Президент Молдови Майя Санду повідомила Reuters у вівторок, 14 грудня, що її країна прагне приєднатися до ЄС, і повідомила Росії про свій намір. 

Україна зараз є головною точкою спалаху між Росією та Заходом. Сполучені Штати стверджують, що Росія зібрала понад 100 000 військових на кордонах України, можливо, готуючись до вторгнення. Москва каже, що її дії носять суто оборонний характер, і звинувачує Київ і Захід у провокаційній поведінці.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Білому Домі заявили, що разом із ЄС шукають формат переговорів із Москвою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини