Головна Новини Світ ЄС Урсула фон дер Ляєн розповіла, що буде, якщо не вдасться узгодити 50 млрд євро для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Урсула фон дер Ляєн розповіла, що буде, якщо не вдасться узгодити 50 млрд євро для України

Єврокомісія хоче згоди всіх країн ЄС щодо коштів для України, але готує альтернативи

6 січня 2024, 09:50 comments1214
Поділіться публікацією:

Єврокомісія готує альтернативний пакет допомоги Україні на випадок, якщо на саміті 1 лютого країнам Євросоюзу не вдасться затвердити чотирирічну програму підтримки для неї на 50 млрд євро. Як передає портал "Коментарі", про це заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на конференції за участю прем'єр-міністра Бельгії Александера Де Кроо.

Урсула фон дер Ляєн розповіла, що буде, якщо не вдасться узгодити 50 млрд євро для України

Урсула фон дер Ляйєн. Фото: з відкритих джерел

"Головний пріоритет — це досягти згоди всіх 27 країн ЄС, але ми вже працюємо над операційними рішеннями, які можуть бути використані в іншому випадку. Ми перед Різдвом 25 грудня перерахували Україні 1,5 млрд євро, останній транш нашої програми в розмірі 18 млрд євро на 2023 рік. Таким чином у Києва є кошти на початок цього року", — сказала глава ЄК.

При цьому фон дер Ляєн не стала розкривати подробиці альтернативного пакету. У свою чергу, бельгійський прем'єр висловив сподівання, що програму на 50 млрд євро допомоги вдасться узгодити без проблем.

Нагадаємо, 15 грудня 2023 року завершився дводенний саміт лідерів ЄС, на якому було прийнято як приємні для України рішення (про старт переговорів щодо входження нашої країни до Євросоюзу), так і немає (блокування угорським прем'єром Віктором Орбаном "мегапакету" бюджетних змін, де були , у тому числі закладено 50 млрд євро на підтримку України). Тим часом президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн на прес-конференції за підсумками саміту ЄС у Брюсселі повідомила, що ЄК виділить Україні ще 1,5 млрд євро, які надійдуть найближчим часом. А лідери головних економік ЄС – Франції (Еммануель Макрон) та Німеччини (Олаф Шольц) запевняють, що Україна обов'язково отримає й ті самі 50 млрд євро. Які висновки можна зробити за підсумками саміту? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини