Головна Новини Світ ЄС В Європі завершили будівництво нового газопроводу: чи допоможуть поставки відмовитися від російського газу
commentss НОВИНИ Всі новини

В Європі завершили будівництво нового газопроводу: чи допоможуть поставки відмовитися від російського газу

Газопровід до Болгарії працює в тестовому режимі, прокачувати значні обсяги почнуть в жовтні

13 липня 2022, 10:30
Поділіться публікацією:

8 липня завершено будівництво нового трубопроводу для природного газу з Азербайджану до Болгарії, яка не отримує російський газ з квітня після відмови платити за нього в рублях. Про це пише АР.

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс підкреслив важливість нового трубопроводу, адже Греція прагне стати регіональним енергетичним транспортним вузлом. За його словами, Європа має відреагувати на шантаж Кремля припинити продавати енергоресурси, які російська влада використовує як  важіль політичного тиску.

В Європі завершили будівництво нового газопроводу: чи допоможуть поставки відмовитися від російського газу

Фото ілюстративне / Pixabay

Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Болгарії Кирил Петков підкреслив, що трубопровід стане альтернативним джерелом постачання газу з Близького Сходу, замість російського.

Відомо, що трубопровід має довжину 182 кілометри (115 миль) та тягнеться від північно-східного грецького міста Комотіні до Старої Загори в центральній Болгарії. Його початкова потужність становить 3 мільярди кубометрів газу на рік, в подальшому можна буде прокачувати до 5 мільярдів кубометрів. Тестові прокачки через газопровід почалися з червня 2022 року. Трубопровід будували з 2019 року, це частина проекту "Південний газовий коридор".

Греція прагне стати енергетичним центром для Балкан, використовуючи викопне паливо з Каспійського моря та південно-східного Середземномор’я, а також потенційно відновлювану енергію з Єгипту. Крім того, в країні будують термінал зрідженого природного газу біля північно-східного порту Александруполіс, поблизу Комотіні, який, що забезпечить додатковий газ для нового грецько-болгарського трубопроводу.

Як писав портал, відомо, які ще країни продовжують купувати російські нафту та газ та скільки заробляє росія на експорті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини