Головна Новини Світ ЄС Виключення Угорщини з ЄС: чи є ймовірність – як можна приструнити угорську владу
commentss НОВИНИ Всі новини

Виключення Угорщини з ЄС: чи є ймовірність – як можна приструнити угорську владу

Угорщина дуже виграє, будучи членом Євросоюзу, де, мабуть, поки що не готові ставити питання руба про виключення

1 травня 2023, 19:45 comments1482
Поділіться публікацією:

В Угорщині через політику прем'єр-міністра Віктора Орбана різко впала підтримка Європейського Союзу. Та й сама політика офіційного Будапешта достеменно не співзвучна тій, що проводить ЄС. У тому числі – у ракурсі свобод, ставлення до російсько-української війни тощо. Чи існує можливість, що Угорщина залишиться за бортом ЄС? Чи тільки це ризики несе, чи можливий позитив? Хто і як може приструнити угорську владу? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Виключення Угорщини з ЄС: чи є ймовірність – як можна приструнити угорську владу

Віктор Орбан. Фото: з відкритих джерел

Незважаючи на те, що Угорщина в ЄС виглядає як валіза без ручки, її втрата не входить до намірів Євросоюзу

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук упевнений, що незважаючи на антиєвропейську риторику керівництва Угорщини, воно не зацікавлене у виході з ЄС. І робитиме все, щоб цього не сталося.

"Угорщина занадто залежна від квот та дотацій Євросоюзу. Вона дуже виграє від того, що є його членом, – аргументує експерт. – Втративши ж це, автоматично позбудеться вільного переміщення товарів, людей тощо. Для Угорщини це катастрофа. Невелика держава в центрі Європи, яка не входить до якогось об'єднання – це неможливо".

У радянські часи, нагадує Борис Кушнірук, Угорщина була складовою РЕВ – Ради економічної взаємодопомоги (міжурядова економічна організація зі штаб-квартирою в Москві, що діяла у 1949-1991 роках; створена за рішенням економічної наради представників Албанії, Болгарії, Угорщини, Польщі, СРСР та Чехословаччини). Це був табір соцкраїн, який значною мірою спонсорував СРСР. Після розвалу якого Угорщині було складно. Полегшало лише з 2004 року, коли вона стала частиною ЄС.

"Самостійно вона просто не витягне. Тому я вкрай скептично ставлюся до того, що офіційний Будапешт здійснить подібні спроби, – каже експерт. – Але тут й інша складова – сам Євросоюз не зацікавлений у цьому. Адже основна мета ЄС – саме об'єднана Європа. Так що, незважаючи на те, що Угорщина в ЄС виглядає як валіза без ручки, вона своєю політикою дуже дратує багатьох колег по даному об'єднанню, її втрата не входить до намірів Євросоюзу. Тому там віддають перевагу застосуванню тих чи інших фінансово-економічних важелів впливу проти відвертого порушника демократичних норм і саботажника низки важливих ініціатив, ніж йти на радикальні кроки, здатні призвести до видавлювання Угорщини за межі ЄС".

Угорська влада зараз грає з ЄС на підвищення ставок

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін поділився такою думкою:

"Мені здається, що Орбан, як і раніше, блефує. Вдаючи, що Угорщина замислиться про можливість залишити Євросоюз, якщо той не розгляне можливості відновлення її фінансування (у тому обсязі, на який вона розраховувала), якщо Брюссель і далі критикуватиме політику Будапешта. Немає сумнівів, що Угорщина отримує від участі в ЄС значно більше, ніж він від її присутності. І це стосується не лише величезних субвенцій (а угорський бюджет явно дотаційний), а й загального престижу у статусі частини ЄС. Саме в цьому ракурсі Угорщина може бути цікавою для того ж Китаю. Якщо вона втратить статус члена ЄС, інтерес до неї згасне. Що вона тоді представлятиме собою з погляду ринку? Що станеться із платоспроможністю її населення?".

Саме тому, пояснює експерт, більше схоже на те, що угорська влада зараз грає з ЄС на підвищення ставок і таке інше. Як грав свого часу британський політичний клас. У стилі – ви нам дайте певні преференції, а то...

"Британія зрештою, хоч і не без проблем, вийшла з ЄС. Але вона могла собі це дозволити. Адже була по суті однією з країн-донорів Євросоюзу. Угорщина ж, навпаки, є країною, яка отримує кошти від ЄС, а не віддає свої на чиюсь підтримку", – наголошує політолог.

Важливим, на його думку, є і такий момент. Незважаючи на зовнішню критичну риторику офіційного Будапешта, коли виникають якісь суперважливі для ЄС питання, де є солідарна позиція домінуючої більшості, Угорщина все підтримує.

"Подібна історія була з усіма пакетами антиросійських санкцій. Щоб вони були схвалені, потрібна згода всіх 27 членів Євросоюзу. І так чи інакше Угорщина погоджувалася, – нагадує Олексій Якубін. – А злиті документи Пентагону демонструють, що Угорщина пропускала через свою територію літаки із озброєнням для України. Резюмуючи: хоч Орбан і культивує якийсь антиєвропейський образ усередині самої Угорщини, ця країна дуже залежить від ЄС – і стріляти собі в ногу, розпочавши реальний рух після виходу з цього союзу, точно не буде".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підготовку до контрнаступу завершено: про що говорить заява Резнікова – що очікувати далі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини