Головна Новини Світ ЄС Як Європа виходить з "газової кризи" і що треба робити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Як Європа виходить з "газової кризи" і що треба робити Україні

Європа купує газ в США на фоні блокування поставок "Газпромом"

31 грудня 2021, 14:21
Поділіться публікацією:

В останні дні 2021 року ціна на газ в Європі становить нижче 1000 доларів за тисячу кубометрів, це на 12% дешевше, ніж раніше. Хоча Росія заблокувала поставки газу через газогін "Ямал-Європа". Наразі європейці почали купувати блакитне паливо в США, газ постачають до Європи американські танкери і їх кількість протягом тижня збільшилася втричі.

Як Європа виходить з "газової кризи" і що треба робити Україні

Европа закупает газ в США, фото из открытых источников

Політолог Олег Саакян в ефірі телеканалу "Рада" пояснив ситуацію з газом та розповів, які є альтернативні джерела газу для України. За його словами, Росія в Європі підіймає газ із газосховищ й обмежує нові поставки. Ціни на паливо різко підскочили через те, що в сховищах залишилися рекордно малі запаси газу.

"Коли пішли американські танкери, стало зрозуміло, що це компенсує й скільки б Росія не блокувала поставки, газосховища будуть поповнюватися. Вже почався обвал до більш-менш природньої ціни на газ. Звісно є тут елемент спекуляції", — зазначив політолог.

Щодо впливу України на сертифікацію "Північного потоку-2", то над цим працюють фахівці, каже політолог. Також Олег Саакян розповів, де Україні брати газ, окрім свого видобутку.

"Процедурно процес вже запущено. Наша роль — це транзит. Ми зробили пропозицію по знижкам на транспортування газу для Європи. Наша мета зробити сертифікацію "Північного потоку-2" для Росії коштовнішою і складнішою. В українській команді є непогані експерти, які опікуються цими питаннями", — пояснив експерт.

Наразі для України важливо займатися внутрішнім видобутком газу, щоб вистачало власного палива. Серед альтернативних способів отримання газу — скраплений газ, який можна отримувати з інших країн через порти. Ще одне альтернативне джерело — це газогін, який будується, щоб доставляти газ з Норвегії у Польщу, труби від нього можна протягнути в Україну. Тобто уряду треба забезпечити якомога більше альтернативних джерел поставки газу, щоб можна було вибирати, де купити паливо вигідніше.

Як повідомляв портал "Коментарі", прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що президент РФ Володимир Путін сам підтвердив, що проект "Північний потік-2" – це складова газового шантажу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини