Головна Новини Світ ЄС Як вплине на ЄС відмова від енергоносіїв з країни-агресора й чому росіяни шукають покупців в Азії
commentss НОВИНИ Всі новини

Як вплине на ЄС відмова від енергоносіїв з країни-агресора й чому росіяни шукають покупців в Азії

ЄС може ввести ембарго на енергоносії з росії: що це означатиме

1 квітня 2022, 10:33
Поділіться публікацією:

Що відбувається наразі на ринку енергоносіїв й чому Європі не загрожує економічне падіння через відмову від російського газу розповідають політики. Станом на 31 березня світові ціни на нафту знизилися на 5-6%. Така реакція ринків на новину від уряду США продавати нафту зі стратегічного резерву. Наприкінці торгів 31 березня на біржах ціна червневих ф'ючерсів на нафту марки Brent знизилася на 5,55%, до 105,25 долара за барель, вартість травневих ф'ючерсів на WTI – на 6,56%, до 100,75 долара, повідомляють економісти.

Як вплине на ЄС відмова від енергоносіїв з країни-агресора й чому росіяни шукають покупців в Азії

Фото ілюстративне / Pixabay

Екс-міністр закордонних справ Павло Клімкін прокоментував спроби росії налагодити торгівлю нафтою з Індією, адже Китай швидко зрозумів, що йому не потрібні санкції від інших країн через співпрацю з росією.

"А санкції потрібні Китаю якнайменше, разом з високими цінами на продовольство та енергоносії. Індію Росія вирішила "купити", пропонуючи нафту по 60 доларів за барель, тобто за пів ціни. Причина зрозуміла — світ буде поступово відмовлятися від російської нафти, адже вона фінансує війну та диктатуру. Китай та Індія будуть використовувати Росію та Кремль для своїх цілей, але вже ніколи не вважатимуть її рівною собі, її армія та економіка вже не у вищій лізі. До Росії з презирством та поки що страхом ставляться у Європі, а в Азії страху точно немає, а презирство почало з'являтися. Кремль не зможе переорієнтуватися із Заходу на Схід, війна має поставити його "поза законом" цивілізованого світу", — написав він.

Народна депутатка Інна Совсун розповіла про дослідження європейських економістів щодо наслідків запровадження ембарго на російські енергоносії від агресора. Відомо, що повна заборона імпорту будь-яких енергоносіїв з росії спричинить зниження росту ВВП у країнах ЄС на близько 1 процентний пункт, а Німеччина за найгіршого сценарію втратить до 3 процентних пунктів зростання в 2022 році, однак, ймовірніше за все, теж 1 процентний пункт.

"Водночас, дослідники чітко вказують, що від 50% до 65% імпорту газу з Росії замістить зріджений газ з США та інших країн. Решта відмови полягатиме у скороченні споживання газу. І це аж ніяк не означає відмову від опалення. У ЄС є багато непрацюючих, або працюючих не на повну потужність вугільних електростанцій, які можуть суттєво скоротити потребу у газі. Те ж вугілля з рф не займає критичної частки споживання у ЄС (до 10%) та може бути заміщене імпортом з Колумбії, ПАР та інших напрямків. Ключова для росії на європейському ринку нафта марки URALS може бути так само заміщена. Це не призведе до значного росту цін, який точно буде менший ніж, наприклад суто ринкові коливання 2011 року", — говорить політикиня.

За підрахунками фахівців, довгостроковий ефект повної ізоляції енергетики рф з боку ЄС призведе до зниження росту реальних доходів  європейців лише на 0.04%.

В той же час росія отримає до 10% зниження доходів й недоотримає більше трильйона євро протягом 8 років. Частка від продажу енергоносіїв в бюджеті росії становить від 30 до 50%.

Раніше ми повідомляли, до чого призведе указ Путіна про оплату за газ в рублях. Експерти дали свою оцінку таким заявам.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини