Головна Новини Світ ЄС За обхід санкцій буде покарання: про що говорить рішення Ради ЄС – якими будуть наслідки
commentss НОВИНИ Всі новини

За обхід санкцій буде покарання: про що говорить рішення Ради ЄС – якими будуть наслідки

Політичний та економічний тиск на рашистську федерацію серйозно зросте

28 листопада 2022, 17:07
Поділіться публікацією:

Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про внесення обходу санкцій до списку злочинів. Експерти пояснили виданню "Коментарі", про що свідчить це рішення і які у нього можуть бути наслідки.

За обхід санкцій буде покарання: про що говорить рішення Ради ЄС – якими будуть наслідки

Санкції проти Росії. Фото: з відкритих джерел

Просто ввести санкції – недостатньо, необхідно перекрити можливі шляхи їхнього обходу

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе впевнений, що ЄС ухвалив дуже правильне рішення. Адже просто запровадити санкції – замало. Необхідно перекрити можливі шляхи їхнього обходу. І цю позицію, наголошує експерт, українська влада декларує фактично з першого дня широкомасштабного російського вторгнення.

"Європа через бюрократію не так швидко, як нам би хотілося, запроваджує антиросійські санкції. Але робить це неухильно та досить ефективно. Все це посилює не лише тиск на країну-агресора, а й позиції України у світі – як держави, яка генерує такі підходи. Нагадаю, що створено міжнародну експертну групу під керівництвом голови Офісу президента України Єрмака та екс-радника президента США з питань національної безпеки, посла Майкла Макфола, яка займається саме питаннями ефективних санкцій та неможливістю їх обходу", – зазначає Антон Кучухіддзе.

За його словами, нове рішення ЄС – фактично продовження офіційної політики Києва. Що важливо ще й на тлі недавнього рішення Європарламенту щодо визнання Росії державою-спонсором тероризму.

"Після цих двох рішень політичний та економічний тиск на рашистську федерацію серйозно зросте, – прогнозує експерт. – І з боку Заходу це вже системна, всеосяжна політика, яка підтримує інтереси України. Ну, а наша країна зараз у такому статусі, коли може говорити з партнерами на рівних, навіть підштовхуючи їх до тих чи інших рішень, які раніше здавалися нереальними".

ЄС на прикладі з санкціями проти РФ переконався, що є різного роду лазівки, як, наприклад, постачання технологій через треті країни

Голова профспілки Українська незалежна фундація юристів, голова АТ "Кравець та партнери", адвокат Ростислав Кравець:

"Це рішення стало наслідком часткової неефективності санкцій, запроваджених проти РФ через її агресію проти України. А саме – можливості їх безболісно оминати, не дотримуватись. Тоді як для ЄС загалом важливо, щоб інститут санкцій мав реальні важелі впливу на політику тієї чи іншої держави, щодо якої ці обмеження вводяться. Щоб була дієва можливість припиняти чи значно обмежувати діяльність окремих компаній чи держав".

Ростислав Кравець підкреслює, що ЄС на прикладі з санкціями проти РФ переконався, що є різного роду лазівки, як, наприклад, постачання технологій через треті країни, причому найчастіше європейськими компаніями. І не можна сказати, зазначає він, що ці компанії не усвідомлюють, для чого поставляється та сама електроніка, продукція подвійного призначення і так далі.

"Важливо, щоб надалі вони розуміли реальні наслідки недотримання запроваджених санкцій. Ну, а наш конфлікт просто прискорив ухвалення цього заходу (рішення про внесення обходу санкцій до списку злочинів), який рано чи пізно було б запроваджено Євросоюзом", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — ракетний терор РФ: як справляється Україна – чому Захід так і не надав необхідного озброєння.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини