Головна Новини Світ Європа Багатотисячний мітинг у Польщі: що вимагають протестувальники від президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Багатотисячний мітинг у Польщі: що вимагають протестувальники від президента

Поляки вимагають від президента накласти вето на закон, який стосується каналу, що належить США

20 грудня 2021, 13:40
Поділіться публікацією:

Поляки в неділю, 19 грудня, влаштували загальнонаціональні протести, зокрема багатотисячний мітинг біля президентського палацу, вимагаючи від глави держави накласти вето на закон, який, на їхню думку, обмежує свободу ЗМІ. Про це повідомляє Reuters.

Багатотисячний мітинг у Польщі: що вимагають протестувальники від президента

Люди беруть участь у мітингу на знак протесту проти законопроекту про ЗМІ, ухваленого парламентом Польщі - Reuters

Законодавство, яке несподівано пройшло через парламент у п’ятницю, 17 грудня, посилить правила щодо іноземної власності на медіа, зокрема, вплине на здатність діяти телеканалу TVN24, що належить американській медіа-компанії Discovery.

Законопроект, який ще має бути підписаний президентом Анджеєм Дудою, погіршив відносини між державою-членом НАТО Польщею та Сполученими Штатами під час загострення напруженості у Східній Європі на тлі того, що деякі країни вважають зростанням самовпевненості Росії.

Це також викликало ширші побоювання щодо нападів на свободу ЗМІ, які посилилися після того, як державна нафтова компанія PKN Orlen заявила минулого року, що захоплює німецького видавця регіональних газет.

"Це не лише про один канал. За мить (буде) цензура в Інтернеті, спроба знищити всі незалежні джерела інформації – але ми цього не дозволимо", – сказав натовпу мер Варшави та колишній кандидат від опозиції в президенти Рафал Тшасковський. 

По всій країні пройшли демонстрації. На знімках із південного міста Кракова видно, як демонстранти розмахують транспарантами з гаслами "Руки геть від TVN" та "Вільна Польща, вільні люди, вільні медіа".

"Ми повинні бути тут сьогодні, тому що вільні ЗМІ є опорою демократії", – сказала Беата Лацяк, член натовпу і професор соціології.

Станом на сьогоднішній день петицію на захист TVN24 підписали понад 1,5 мільйона людей, повідомляє канал.

Правляча партія "Право і справедливість" (PiS) вже давно заявляла, що іноземні медіа-групи мають занадто велику владу в країні і спотворюють громадські дебати.

Критики стверджують, що заходи проти іноземних медіа-груп є частиною все більш авторитарного порядку денного, що призвело до сварки Варшави з Брюсселем щодо прав ЛГБТ і судових реформ.

Як повідомляли раніше "Коментарі", парламент Польщі ухвалив законопроект про ЗМІ, який, за словами критиків, має на меті заглушити канал новин, який критикує уряд. Цей несподіваний крок може розпалити занепокоєння щодо свободи ЗМІ та відновити дипломатичну суперечку зі Сполученими Штатами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини