Головна Новини Світ Європа Польща розлютила США: чому новий законопроект викликав в американського уряду розчарування
commentss НОВИНИ Всі новини

Польща розлютила США: чому новий законопроект викликав в американського уряду розчарування

Новий польський законопроект викликав занепокоєння через посягання на свободу ЗМІ

17 грудня 2021, 18:40 comments1086
Поділіться публікацією:

Парламент Польщі ухвалив у п’ятницю, 17 грудня, законопроект про ЗМІ, який, за словами критиків, має на меті заглушити канал новин, який критикує уряд. Цей несподіваний крок може розпалити занепокоєння щодо свободи ЗМІ та відновити дипломатичну суперечку зі Сполученими Штатами. Про це повідомляє Reuters.

Польща розлютила США: чому новий законопроект викликав в американського уряду розчарування

Загальний вигляд студії телеканалу TVN24 телеканалу TVN у Варшаві - Reuters

Критики стверджують, що закон вплине на здатність новинного каналу TVN24, що належить американській медіа-компанії Discovery, працювати, оскільки він посилює правила щодо іноземної власності на медіа в Польщі.

Голосування погіршує відносини зі Сполученими Штатами, наймогутнішим союзником Польщі, у час загострення напруженості у Східній Європі через дедалі більш наполегливу Росію.

Законодавці не планували голосувати за законопроект, але після скликання комітету в короткий термін для обговорення питання він опинився в порядку денному і був проголосований за лічені хвилини.

Тепер законопроект має підписати президент Анджей Дуда, щоб він став законом. Президент раніше заявляв, що поглинання іноземних медіа-груп має відбуватися на ринкових умовах, а не за допомогою вимушених рішень, на знак того, що він може використати свої повноваження, щоб накласти вето на законопроект.

"Сполучені Штати вкрай розчаровані сьогоднішнім прийняттям польським парламентом закону про ЗМІ", — написав у Twitter повірений у справах США у Варшаві Бікс Аліу, закликаючи Дуду "захищати свободу слова та економічної діяльності".

Опозиційні депутати заявили, що спосіб скликання комітету був незаконним і порушував демократичні стандарти.

Заступник голови комітету й член опозиційного лівого угруповання Джоанна Шойрінг-Вілгус сказала, що членам було повідомлено, щоб вони прийшли на засідання за 24 хвилини до засідання, а згідно з правилами, вони повинні бути повідомлені за три дні до цього.

Правління TVN Grupa Discovery назвало голосування "безпрецедентною атакою на вільні медіа" і заявило, що компанія "налаштована захистити свої інвестиції в Польщі".

Законодавець від PiS Йоанна Ліхочка заявила в заяві: "Правило, що обмежує неєвропейський капітал у ЗМІ, відповідає європейському законодавству і діє в багатьох країнах ЄС. Це правило діє в Польщі протягом багатьох років – поправка закріплює його і робить неможливим його обійти".

Критики стверджують, що дії проти іноземних медіа-груп мають на меті обмежити свободу ЗМІ та є частиною все більш авторитарного порядку денного, який уже привів до сварки Варшави з Брюсселем через права ЛГБТ та зміни в судовій системі, які, за словами ЄС, підривають незалежність судів.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Польщі поліціянти намагалися заспокоїти чоловіка, від поранення він помер.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини