Головна Новини Світ Європа Бойовики ПВК «Вагнера» в Білорусі: що відбулося насправді
commentss НОВИНИ Всі новини

Бойовики ПВК «Вагнера» в Білорусі: що відбулося насправді

Ситуація із затриманням бойовиків ПВК «Вагнера» в Білорусі наробила багато шуму в інформпросторі. Експерти вважають, що ситуація могла бути створена штучно

29 липня 2020, 21:03 comments1909
Поділіться публікацією:

Для дестабілізації ситуації в Білорусі напередодні президентських виборів РФ направила туди близько 200 найманців ПВК "Вагнера", частину яких вже затримали білоруські силовики. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, які можуть бути наслідки у цього інциденту і який шанс, що ситуація награна.

Бойовики ПВК «Вагнера» в Білорусі: що відбулося насправді

Бойовики ПВК "Вагнера" в Білорусі: "подарунок" для Лукашенка

Політолог Андрій Золотарьов вважає те, що сталося "шикарним подарунком" для Лукашенка.

"Мені здається, що якщо це дійсно найманці, бойовики, яких хтось направив до Білорусі напередодні намічених на 9 серпня виборів, це шикарний подарунок для Батька. Йому розв'язують руки на випадок, якщо будуть спроби його "відмайданити". Адже як кажуть, український Майдан у Мінську розбирали по поличках, щоб не допустити у себе чогось подібного", – підкреслює політолог.

На думку Андрія Золотарьова, ситуація нагадує сюжет фільму "Професіонал" з Бельмондо, де свої ж підставляють головного героя, відправленого ними на чергову справу.

"Щоб ось так гамузом бойовики пересувалися, так "світилися" – це дивно. Ніби якась команда страйкболістів, а не специ, – зазначає експерт. – Або ж це був підготовлений "злив". Така собі послуга президенту Білорусі з боку Кремля".

Політолог вважає, що тепер Лукашенко отримав карт-бланш на будь-які дії.

"Він затиснутий між Сходом і Заходом. Частина білорусів втомилася від нього. Але ще більша частина задоволена негласним соціальним договором – відносні стабільність, добробут і безпеку в обмін на демократичні права і свободи. Питання – в лояльності силовиків. Але мені здається, Лукашенко чудово розуміє, звідки може виникнути загроза", – резюмує Андрій Золотарьов.

Бойовики ПВК "Вагнера" в Білорусі: хто за всім стоїть

Політолог, генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник впевнений: хто б не стояв за тими співробітниками ПВК, яких заарештували білоруські спецслужби, найбільше дістанеться білоруській опозиції.

"Навіть якщо ситуацію спеціально інспірував Лукашенко, він зробив це лише для того, щоб показати, що оточений агентами Кремля. І що тільки він бореться за суверенітет Білорусі, – пояснює експерт. – При цьому незмінний президент буде дискредитувати опозицію, яка нібито бореться з суверенітет Білорусі".

Якщо ж за всім стоїть Кремль, Лукашенко, знову ж таки, обіграє ситуацію як загрозливу суверенітету країни.

"За будь-який негатив буде для опозиції, – говорить Микола Мельник. – Це фактично дозволить Лукашенко ввести надзвичайний стан або ще більше загвинтити гайки... Так що чекаємо посилення тиску на опозицію".

Бойовики ПВК "Вагнера" в Білорусі: питання національної безпеки

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан нагадує, що в історії відносин РФ і Білорусі було всяке – економічні, гуманітарні, інтеграційні тертя. Але ніколи раніше так гостро не поставали питання, пов'язані з нацбезпекою Білорусі.

"Зараз це табу порушене. І це сталося неспроста, – зазначає експерт. – Росія після "обнуління" Путіна перебуває в ситуації, коли господареві Кремля вкрай необхідно досягти геополітичного успіху. Враховуючи те, що Україна виявилася для Путіна міцним горішкам, не здалася в полон навіть при Зеленському, саме Білорусь – кандидат номер один, щоб продемонструвати історію зовнішньополітичного успіху за версією російського президента. А саме – інтеграція в рамках союзної держави РФ-Білорусь".

Після зимових безуспішних переговорів це питання було "на паузі". І тепер Путін шукає спосіб зрушити його з мертвої точки, вважає Вадим Трюхан. І у цьому сенсі отримання контролю над Білоруссю в результаті виборів, які послаблять Лукашенко – головне завдання росіян.

"Те, що у справі фігурують представники ПВК "Вагнера", демонструє, що і зараз в РФ не готові до відритих операцій за участю діючих офіцерів спецслужб, – звертає увагу експерт. – Хочуть малої кров'ю, використовуючи людей, які не є формально на службі держави, досягти своїх цілей. Але так як Лукашенко пішов фактично на публічну прочуханку Крем, повідомивши, що ці "вагнерівці" арештовані, я не виключаю ескалації між Білоруссю і РФ. Путін захоче помститися. І тепер може послати вже спеців з Міноборони і ФСБ".

Так що, зазначає Вадим Трюхан, епізод із затриманням представників ПВК може бути лише прологом до серйозної конфліктної ситуації між Мінськом і Москвою.

"Думаю, що ближче до 9 серпня, тим більше буде спроб з боку росіян розхитати ситуацію всередині Білорусі", – прогнозує експерт.

Нагадаємо, президент Білорусі Олександр Лукашенко зібрав термінову нараду з членами Ради безпеки у зв'язку із затриманням бойовиків приватної військової компанії "Вагнера".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини