Головна Новини Світ Європа Це момент 1938 року: влада Литви зробила гучну заяву щодо скупчення російських військ у Білорусі
commentss НОВИНИ Всі новини

Це момент 1938 року: влада Литви зробила гучну заяву щодо скупчення російських військ у Білорусі

Інґріда Шимоніте каже, що існують загрози з боку Москви та Пекіна

8 лютого 2022, 13:25
Поділіться публікацією:

Ландшафт безпеки в країнах Балтії та Східної Європи може змінитися назавжди, якщо російські війська, які скупчилися на кордоні з Україною, почнуть інтегруватися з білоруськими, заявила прем'єр-міністр Литви. Про це повідомляє The Guardian.

Це момент 1938 року: влада Литви зробила гучну заяву щодо скупчення російських військ у Білорусі

Інґріда Шимоніте - The Guardian

"Це момент 1938 року для нашого покоління. Нейтралітет допомагає гнобителю, і ніколи жертві", – сказала Інґріда Шимоніте в інтерв’ю. 

Шимоніте є одним із європейських політиків, які найбільше готові аргументувати демократію та викривати методи автократії.

Її позиція привела її країну з населенням лише 2,8 мільйонів людей на передову ідеологічного конфлікту не лише з Росією, а й з Китаєм.

Білорусь погрожує заблокувати експорт поташу в свою країну, а Китай покарав Литву за відкриття тайванського представництва у Вільнюсі, скоротивши торгівлю та наполягаючи на виведенні компаній з Литви. Велика Британія приєдналася до Литви, щоб залучити Китай до СОТ через її поведінку.

Шимоніте сказала, що подвійні загрози з боку наддержав показали, що для Заходу необхідно не занурюватися в невпевненість у собі, внутрішні розбіжності та самозадоволення.

"Перша відповідь — не боятися, а говорити. Ми ніколи не бачимо мас на вулицях, які вимагають більшої автократії", — сказала вона. 

Політик стверджувала, що скупчення російських військ у Білорусі, можливо, змінює безпеку в її регіоні і зумовлюється політичною слабкістю президента Білорусі Олександра Лукашенка.

"Після виборів і демонстрацій у Білорусі в серпні 2020 року у Лукашенко зараз немає варіантів, що він може зробити. Раніше він фліртував з ЄС, звільняючи деяких ув’язнених за гроші. Він грав у цю подвійну стратегію, але більше не може цього робити. Ніхто не вважає його законним у Білорусі. Щоб вижити, йому потрібні гроші та допомога Росії. Він залежний від них", — сказала Шимоніте. 

На думку Шимоніте, це нинішнє нарощування російських сил у Білорусі є незапланованим. У 2021 році були російські військові навчання. Якщо ці військові навчання означатимуть, що озброєння та війська залишаться на території Білорусі на невизначений термін, це суттєво змінює розрахунки.

"Це означатиме збільшення присутності НАТО, і це буде не провокація, як стверджує Москва, а реакція на те, що змінилося на кордонах НАТО. Зараз це місце, повне зброї. Російські війська, які знаходяться на півдні його країни, можуть бути переміщені дуже швидко. Існують різновиди гібридних атак. Розвалюються трубопроводи. Ось так, на жаль, діють ці режими. Немає червоних ліній, які вони не перетнуть", — заявила Шимоніте.

Ще 300 німецьких військових переправляються до Литви. У понеділок французькі дипломати стверджували, що Володимир Путін запевнив Еммануеля Макрона, що російські війська, зосереджені в Білорусі, підуть, але Шимоніте сказала, що Путін проводить політику стратегічної невизначеності.

"Чого він точно не зробить, так це завчасно заявити про свої справжні наміри", – сказала вона.

Вона проявила певну настороженість щодо дипломатичної місії Макрона в Москві.

Шимоніте сказала: "Я знаю, що Путін, ймовірно, відчував себе дуже щасливим, тому що він почувається важливим хлопцем. До нього всі приходять поговорити, і, можливо, це один із його мотивів. Цю дискусію не слід будувати навколо питання "що ми можемо зробити, щоб зробити вас щасливими?", а  скоріше "ми зараз серйозні, і коли ми говоримо, що кожна країна має право вибирати мережу безпеки для себе, ми це маємо на увазі".

Шимоніте не приховувала свою опозицію газопроводу " Північний потік-2" з Росії до Німеччини, заявивши, що він посилює залежність Європи від російського газу і є "дуже важливим інструментом" для Кремля.

"Незважаючи на те, що ми є близькими партнерами з Німеччиною, ми вже дуже довго говоримо, що не збільшуйте вашу залежність від російського газу. З Путіним немає суто комерційних проектів. Все можна перетворити на геополітичний проект", – сказала Шимоніте.

Як повідомляли раніше "Коментарі", за підсумками зустрічі з президентом Росії президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Володимир Путін погодився наслідувати логіку, що потрібно вийти на конкретні заходи для того, щоб ситуація в регіоні стабілізувалася і вдалося досягти деескалації. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини