Головна Новини Світ Європа Чи є дискримінація поляків в Україні - відповідає МЗС
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є дискримінація поляків в Україні - відповідає МЗС

У четвер у парламенті Польщі працював комітет, який аналізував життя поляків за кордоном. Висновки щодо України викликали реакцію в українського МЗС

30 жовтня 2021, 16:35
Поділіться публікацією:

Український МЗС відреагував на заяву польського МЗС  щодо ситуації з поляками в Україні, повідомляє агентство "Українська правда".

Чи є дискримінація поляків в Україні - відповідає МЗС

МЗС України реагує на заяву чиновника МЗС Польщі - фото з мережі

Олег Ніколенко, речник Міністерства закордонних справ України, наголосив, що твердження польського урядовця є некоректним. Суспільства двох країн вводяться в оману, почувши оцінні судження, які не показують реальний стан речей.

Коментар Ніколенко прозвучав у відповідь на виступ Шимона Шинковського вель Сенк, заступника голови МЗС Польщі, під час засідання парламентського комітету зі зв'язку з поляками за кордоном. Шинковський виділив два аспекти перебування етнічних поляків в Україні: об'єктивні та суб'єктивні. 

Об'єктивні фактори – соціально-економічна ситуація. Через складнощі української економіки поляки, особливо, молодь, робить усе, щоб емігрувати до Польщі. Прибуваючи у країну, вони отримують Карту поляка, здобувають освіту і намагаються отримати польське громадянство. Ще одна причина – рівень захворюваності на COVID-19 та те, як Україна з цим бореться.

Реакцію українського МЗС викликав перелік суб'єктивних факторів. Шинковський сказав, що поляки зазнають утисків за мовною ознакою та внаслідок прославлення осіб, які здійснювали проти них "геноцид 1943-44 рр.". Також він акцентував на тому, що держава Україна не врегулювала відносити з Римо-Католицькою Церквою, яку сповідують поляки.

Ніколенко висловив здивування, що подібна заява з'явилась після того, як у Варшаві завершилось засідання польсько-української консультаційної комісії. Учасники комісії успішно обговорили питання про освітні потреби польської меншини в Україні та української меншини у Польщі. Результати роботи комісії свідчать про повне взаєморозуміння між країнами.

Видання "Коментарі" раніше повідомляло подробиці про перебіг конфлікту між Польщею і ЄС щодо питань Конституційного суду та законодавства. Про це можна прочитати у статті за посиланням.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини