Головна Новини Світ Європа Члени НАТО перевели сили в режим очікування: надавати Україні допомогу не планується
commentss НОВИНИ Всі новини

Члени НАТО перевели сили в режим очікування: надавати Україні допомогу не планується

Союзники НАТО перевели сили в режим очікування, оскільки напруга через кризу в Україні зростає

25 січня 2022, 12:00
Поділіться публікацією:

НАТО оголосило в понеділок, 24 січня, що деякі країни-члени переводять сили в режим очікування та посилають додаткові кораблі та винищувачі до Східної Європи, оскільки Сполучене Королівство та Сполучені Штати наказали родинам дипломатів вийти з України через побоювання щодо російського вторгнення. Про це повідомляє CNN.

Члени НАТО перевели сили в режим очікування: надавати Україні допомогу не планується

Прапор НАТО - фото з відкритих джерел

У заяві не було припущення, що війська будуть використані для допомоги Україні, яка не є членом НАТО.

Співробітники американської розвідки заявили, що не знають, чи вирішив президент Росії Володимир Путін вторгнутися в Україну.

Зараз адміністрація Байдена зважує, чи варто розгорнути до 5000 американських військових, за словами високопоставленого чиновника з оборони, для підтримки союзників по НАТО у Східній Європі та Балтії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс продовжуватиме вживати необхідних заходів "для захисту всіх союзників, у тому числі шляхом посилення східної частини Альянсу". 

У заяві НАТО йдеться, що останніми днями країни-члени оголосили про розміщення сил оборони в регіоні. Серед них – Данія, яка відправляє фрегат до Балтійського моря та чотири винищувачі F-16 до Литви, Нідерланди відправляють два винищувачі F-35 до Болгарії, Франція висловлює готовність відправити війська до Румунії та США розглядають можливість збільшення своєї військової присутності на Сході.

На прес-конференції в понеділок Столтенберг попередив, що ці кроки були оборонними і пропорційними — і що НАТО "не загрожує Росії".

CNN повідомив минулого тижня, що військовою метою США буде "задовольнити можливості", про які просять союзники по НАТО в регіоні, сказав чиновник з оборони. У понеділок речник Пентагону Джон Кірбі заявив, що близько 8500 американських військовослужбовців перебувають у підвищеній готовності.

Мобілізація західних сил відбувається на тлі значного посилення російських військових переміщень не лише на кордоні України, де, як стверджує Міністерство оборони України, зараз перебуває 127 000 російських військових, але й в інших місцях Європи. Міноборони Росії оголосило минулого тижня, що 140 кораблів і 10 000 військовослужбовців візьмуть участь у навчаннях від Тихого до Атлантичного океану, у тому числі біля південно-західного узбережжя Ірландії в лютому. У міністерстві заявили, що головною метою навчань є захист національних інтересів Росії в Світовому океані.

Але в той час, як країни НАТО нарощують готовність, а ЄС обговорює підвищені проблеми безпеки, уряд України, принаймні зовні, не сигналізував про те саме почуття невідкладності. У розмові з головою Європейської ради Шарлем Мішелем президент України Володимир Зеленський заявив, що країна не піддасться на провокації, але буде "зберігати спокій".

Як повідомляли раніше "Коментарі", Литва звернулася до НАТО через російські війська в Білорусі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини