Головна Новини Світ Європа Дипломатична буря: До чого призвело висловлювання китайського дипломата
commentss НОВИНИ Всі новини

Дипломатична буря: До чого призвело висловлювання китайського дипломата

Гнів у Європі викликала заява китайського дипломата, що колишні радянські країни не є суверенними

23 квітня 2023, 16:55
Поділіться публікацією:

Європейські держави з гнівом відреагували на те, що китайський посланник поставив під сумнів незалежність колишніх радянських держав, заплямувавши спроби Китаю судитися з лідерами в регіоні та підвищити свої повноваження щодо мирного посередництва після вторгнення Росії в Україну, пишуть "Коментарі" з посиланням на Bloomberg.

Дипломатична буря: До чого призвело висловлювання китайського дипломата

Європейська спільнота вкрай незадоволена висловлюваннями китайського дипломата

"Немає жодної міжнародної угоди для реалізації їхнього (країн, що утворилися після розпаду СРСР) статусу як суверенної нації", — заявив посол Китаю у Франції Лу Шайє в інтерв’ю на французькій телеканалі LCI, коли його запитали, чи вважає він Крим, півострів, анексований Росією в 2014 році, частиною України.

Після коментарів Латвія, Литва та Естонія оголосили про плани викликати вищих китайських дипломатів у своїх країнах для пояснення коментарів. Усі троє є колишніми членами радянського блоку, який розпався у 1991 році.

Про це заявив міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс у суботній публікації в Twitter, що скоординований крок став відповіддю на "неприйнятні заяви Лу". А його колега в Естонії, Маргус Цахкна, назвав коментарі "брехливими та неправильним тлумаченням історії".

Дипломатична буря загрожує затьмарити спроби Китаю представити себе миротворцем у війні Росії в Україні — і покращити торгові та дипломатичні відносини з Європейським Союзом.

Міністерство закордонних справ Франції повідомило, що взяло до відома коментарі посла з "тривогою".

"Китаю залишається сказати, чи відображають ці коментарі його позицію, а ми сподіваємося, що це не так, — заявили в міністерстві. – висловлюємо повну солідарність з усіма нашими союзниками та партнерами, про яких йдеться, які отримали довгоочікувану незалежність після десятиліть гноблення".

Посольство Китаю у Франції та міністерство закордонних справ Китаю не відразу відповіли на запити Bloomberg News поза межами звичайного робочого часу.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про російського доктора історичних наук, який запевняє, що через 10 років китайська мова буде така ж популярна в Росії як і англійська.

Також "Коментарі" писали, що Китай більше не перший: названо країну з найбільшою кількістю населення.

Читайте також на шпальтах "Коментарів" — союзники України різко відповіли на скандальні заяви китайського посла.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини