Головна Новини Світ Європа Допомога Україні в €50 млрд під загрозою: що сталося
commentss НОВИНИ Всі новини

Допомога Україні в €50 млрд під загрозою: що сталося

50 млрд євро покликані зберегти платоспроможність Києва до 2027 року

4 грудня 2023, 21:20
Поділіться публікацією:

Виділення Україні 50 мільярдів євро допомоги може опинитись під загрозою з причини  існуючих розбіжностей  серед країн  Євросоюзу щодо бюджету. Рішення  про  майбутню чотирирічну програму допомоги  повинні  ухвалити на саміті 14-15 грудня.

Допомога Україні в €50 млрд під загрозою: що сталося

Фінансова допомога від ЄС (фото з відкритих джерел)

Як  інформує  Financial Times,  посилаючись  на  анонімних європейських  посадовців, країни-члени Євросоюзу   є далекими  про досягнення угоди щодо поповнення загального бюджету, включивши  сюди кошти для  потреб  України.

Зусиллям Євросоюзу  щодо  досягнення компромісу перешкодить  перемога ультраправих на чолі з Гертом Вілдерсом  під час  нещодавніх виборів в Нідерландах  та нещодавнє рішення німецького суду, що обмежить  державні запозичення.

Як стверджує один  високопоставлений  чиновник,  погодити бюджетну угоду буде "дуже, дуже складно".

Запропоновані Євросоюзом  50 млрд євро (17 млрд євро грантів і 33 млрд євро кредитів)  мали виділятись для того, щоб  зберегти платоспроможність  України  до 2027 року. Ці  кошти   об'єднані із запитами на 15 млрд євро коштів на потреби  міграції, 10 млрд євро на інвестиції в "стратегічні технології" і  приблизно 19 млрд євро для  виплат відсотків за спільними запозиченнями ЄС.

Financial Times  говорить про фінансування ЄС України — "політичний футбол" , маючи на увазі більш широкі  дебати  про бюджетні  пріоритети  Євросоюзу  через рішення комісії поєднати підтримку Києва  разом з іншими запитами майбутнього фінансування для поповнення бюджету в 2021-2027 роках.

Україна попереджує, що невизначеність щодо пакетів підтримки зі  сторони Сполучених Штатів  та Європи ставить під загрозу "макрофінансову стабільність" країни, наголошує видання.

"Це момент істини. Якщо ви говорите, що підтримуєте Україну, ви повинні зробити крок назустріч", – наголосив  один  із співрозмовників видання. 

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те з чим пов'язана подальша допомога Заходу

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини