Головна Новини Світ США З чим пов'язана подальша допомога Заходу: заручником чого стала Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

З чим пов'язана подальша допомога Заходу: заручником чого стала Україна

Еліти західних країн розуміють – обмеження допомоги Україні може призвести до ризику втратити можливість взяти участь у становленні нового світопорядку на своїх базових засадах

12 листопада 2023, 16:40 comments1367
Поділіться публікацією:

У США тривають торги навколо допомоги Україні в рамках політичного протистояння республіканців і демократів, що загострилося. Голова дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель закликав на цьому фоні посилити підтримку України з боку ЄС. Експерти проаналізували те, що відбувається, спеціально для видання "Коментарі".

З чим пов'язана подальша допомога Заходу: заручником чого стала Україна

Україна – США. Фото: з відкритих джерел

Пакет американської допомоги Україні став заручником внутрішньополітичної боротьби

Керівник Центру політичної розвідки, політтехнолог Олег Постернак пояснює:

"Український напрямок політики західних країн зараз продовжує зберігати фокус і увагу, хоча антитерористична війна Ізраїлю проти ХАМАС відкоригувала інформаційну пріоритетність російської агресії проти України".

Так чи інакше, українське питання за останні роки міцно пов'язане із питанням нового світового порядку не лише Східної Європи, наголошує експерт. Він зазначає, що еліти та аналітичні кола західних країн розуміють – обмеження військової допомоги Україні може супроводжуватись ризиком втратити можливість взяти участь у становленні нового світопорядку на своїх базових засадах. Що допомога Україні – найкраща інвестиція у майбутню архітектуру міжнародних відносин.

"Найслабше місце – це громадська думка західних держав, за яку і йде боротьба. І українська тема виявилася вдалою електоральною картою, яку можна легко розіграти в політичних інтересах певних груп. Американська передвиборча ситуація це явно демонструє, де пакет допомоги Україні став заручником внутрішньополітичної боротьби", – наголошує Олег Постернак.

Він вважає, що якщо громадська думка критично похитнеться у бік схилення України до компромісу з РФ, то це миттєво змусить політичний клас західних країн слідувати за ним. Так уже влаштовано логіку старих демократій.

Розташування громадськості Заходу до України, а звідси і ресурсний потенціал допомоги нашій країні, залежить, за словами експерта, від низки факторів:

– уникнення корупційних історій (причому як справжніх, так і вигаданих у рамках антиукраїнських інформаційних кампаній);

– налагодження механізмів доступу західних експертів та чиновників до контролю за військовою допомогою;

– здатності ЗСУ демонструвати результативність у ракурсі очікувань деокупації територій;

— розширення географії війни на територію РФ для применшення страху нової світової війни;

– зусиль української дипломатії щодо залучення країн Глобального Півдня до справедливого для України розуміння суті конфлікту та виходу з нього.

"Від виконання цих завдань та від якісної роботи із західною аудиторією залежить стабілізація військової допомоги та її розтягнення на тривалий період, – упевнений Олег Постернак. – Хоча це зовсім не означає, що ми маємо ігнорувати важливість модернізації власної оборонної індустрії, яка є більш надійною та стабільною гарантією нашої безпеки, ніж залежна від політичних ситуацій у західних країнах військова допомога з-за кордону".

В американському суспільстві та політикумі явно проглядається три прошарки

Телеведучий, медіаексперт, політичний оглядач Сергій Дойко вважає, що в американському суспільстві та політикумі явно проглядається три прошарки.

Перший – однозначно за допомогу Україні, причому довгострокову.

"Це переважно правляча Демократична партія, частина Республіканської, чималий відсоток звичайних американців. Ті, хто розуміє, що допомагаючи Україні, вони дають показовий урок усім агресивним авторитарним режимам. Мовляв, дивіться на прикладі Росії, що може бути з вами. Таким чином запобігання можливим новим війнам", – пояснює експерт.

Другий прошарок – консерватори-республіканці, ті, хто їх підтримує.

"Таких називають Bible thumpers. Тобто надмірно релігійні, архаїчні, умовно кажучи, що відсилають за всіма відповідями до "Біблії". Причому ті, хто трактує її так, як вигідно їм зараз, – уточнює Сергій Дойко.

За його словами, такий прошарок, начебто, розуміє, що Україні допомагати треба, що Росія – зло. Але наголошує на тому, що РФ – нікуди не подінеться, ресурсів у неї – море, зокрема людських, якими Кремль жертвує, не замислюючись. Плюс – РФ ще й ядерна держава. І чи варто так вкладатись в Україну, ризикую спровокувати ядерну війну? Чи не краще займатися суто внутрішньоамериканськими проблемами, знижуючи підтримку "корумпованої України" (теза активно просувається, в тому числі за допомогою проросійських лобістів), щоб погодилася на переговори?

Є третя категорія, у якій є як республіканці, і демократи.

"Це такий собі прошарок між першим і другим. Як зазначав у розмові зі мною адвокат, політичний стратег, член Ради директорів міжнародної правозахисної агенції WEST SUPPORT (США) Юрій Ванетик, такі американці не заперечують потреби підтримки України, але вважають, що треба робити це якось інакше. Не завжди самі розуміючи як саме. Від такої групи періодично чутно заклики "якось домовлятися". Знову ж таки, без чіткого пояснення – як саме, враховуючи кардинально різні підходи до переговорів Києва та Москви", – наголошує експерт.

Зважаючи на те, що наближаються вибори, українське питання актуалізується. І республіканці, і демократи намагатимуться розіграти його на свою користь. Граючи, зокрема, на необхідності зниження/збільшення підтримки України, прогнозує Сергій Дойко.

"І тут нам важливо доносити американцям інформацію про Україну. Розмовляти з усіма партіями, із звичайними людьми, із лідерами думок. Те саме стосується Європи, – уточнює експерт. – Слід постійно працювати з нашими партнерами та потенційними партнерами, якщо ми хочемо вистояти. Давати їм зрозуміти, що ми боремося не лише за себе, а й за демократичні цінності, демократичний світ, на яких ґрунтується сучасний Захід. Буквально вбивати це в голови тих, для кого це не моя війна".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у чому зустріч Байдена та Сі Цзіньпіна може стати вирішальною: які теми підніматимуться.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

12 листопада 2023, 16:50

Для дипломатичного вирішення і результативних переговорів треба прибрати юдейські пастки корумпованих, які навмисно встановили для ескалації війни і розкрадання допомоги. Такі як Гаагський трибунал, рейдерське захоплення грошей російського народу. Хто в здоровому глузді погодиться щоб їх постійно третирували і мародерили як Палестину? Це навмисна пастка юдейських нацистів і їх пропагандистів, як Портников, для яких конфлікти - це звичайне робоче середовище.


Новини