Головна Новини Світ Європа Європа готується до війни з РФ: яке рішення ухвалить Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Європа готується до війни з РФ: яке рішення ухвалить Захід

Нестача військових у Європі розглядається як одна з ключових проблем на фоні війни в Україні

16 липня 2024, 15:00
Поділіться публікацією:

Розуміючи, що повномасштабна війна Росії проти України не добігає свого кінця, а лише розпалюється Європа повертає призов в армію. Це робиться для того, аби бути готовою до ймовірної війни. Для цього європейські країни дивляться на модель призову у Швеції. Як інформує портал "Коментарі", про це пише "Politico".

Європа готується до війни з РФ: яке рішення ухвалить Захід

Європа готується до війни. Фото: із відкритих джерел

Видання зазначило, що центри тестування призовників у Швеції цьогоріч перевірять 110 тисяч підлітків. Близько чверті з них викличуть для перевірки фізичного та психічного здоров'я. Потім з цієї кількості оберуть третину придатних для служби в армії, терміном від 9 до 15 місяців, незалежно від того хочуть вони цього, чи ні. 

"Ця модель, розроблена для укомплектування шведської армії, яка втратила свій потенціал після закінчення холодної війни. Лідери країни були змушені змінити підхід до призову після того, як десять років тому Росія анексувала український Крим, а потім розпочала повномасштабну війну, показавши, що загроза знову зростає", — йдеться у матеріалі.

У матеріалі відмітили, що кількість призовників до шведської армії подвоїлася до 8 тисяч 2024 року з 4 тисяч призовників у 2017 році. Уряд заявив, що найближчим часом хоче збільшити це число до 10 тисяч осіб на рік і передбачає розширення, якщо це буде необхідним. 

За даними Politico, ця система привернула увагу у великих європейських столицях, зокрема, в Берліні, Лондоні та Амстердамі, де офіційні особи намагаються знайти способи посилити власні виснажені збройні сили.

Так, кілька тижнів тому очільник Міноборони Німеччині Борис Пісторіус відвідав шведський центр тестування призовників Tegeluddsvägen 29A і заявив, що виніс для себе уроки після побаченого. 

"Нам потрібні молоді й добре мотивовані чоловіки й жінки, щоб захищати наші країни, якщо це буде потрібно. Я багато чув про шведський підхід і ціную його — ваш підхід охоплює сильні резервні сили, і ми бачили в Україні, що це важливо", — сказав він під час спілкування з журналістами у Стокгольмі. 

Видання зазначило, що після цього візиту 12 червня Пісторіус запропонував вибіркову військову службу, орієнтовану на добровольців, як "перший крок". План міністра оборони Німеччини зараз вивчають законодавці та партнери міністра по коаліції, він передбачає, що усі 18-річні чоловіки повинні заповнити анкети. Планується, що їх буде 400 тисяч кожного року. З них близько 40 тисяч будуть відібрані для проходження медичного огляду, а 10 тисяч згодом будуть допущені до базової підготовки.

Читайте також на порталі "Коментарі" — не треба чекати закінчення війни: до якого кроку з РФ Орбан закликав ЄС.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини