Головна Новини Світ Європа Фінляндія та Швеція таки вступають в НАТО: підписаний меморандум з Туреччиною (Відео)
commentss НОВИНИ Всі новини

Фінляндія та Швеція таки вступають в НАТО: підписаний меморандум з Туреччиною (Відео)

Скандинавські країни йдуть в НАТО - Туреччина зняла вето

29 червня 2022, 09:52
Поділіться публікацією:

28 червня три країни підписали тристоронній меморандум щодо процесу членства Фінляндії та Швеції у НАТО. Ердоган запевнив представників скандинавських держав, що проголосує "за" під час саміту в Мадриді. Про це пише Daily Sabah.

Фінляндія та Швеція таки вступають в НАТО: підписаний меморандум з Туреччиною (Відео)

фото Reuters

Реджеп Ердоган наголосив, що Туреччина "отримала те, що хотіла" від переговорів зі Швецією та Фінляндією. Між країнами є домовленості щодо співпраці в боротьбі з терористичною групою РПК та терористичними групами Гюленіста, Фінляндія та Швеція не нададуть підтримки цим угрупованням.

"Як потенційні союзники по НАТО Фінляндія та Швеція надають свою повну підтримку Туреччині проти загроз її національній безпеці. Фінляндія та Швеція рішуче відкидають і засуджують тероризм у всіх його формах і проявах, зобов’язуються запобігати діяльності РПК та всіх інших терористичних організацій та їх розширень, а також діяльності осіб у афілійованих та натхненних групах чи мережах, пов’язаних з цими терористичними організаціями", – йдеться у меморандумі. Сторони домовилися депортувати підозрюваних за запитами Анкари. Перемовини тривали дві години.

Прем'єр-міністр Швеції Магдалена Андерссон привітала союзників з "дуже хорошою угодою" з Туреччиною і сказала, що цей крок зробить альянс міцнішим.

"Зробити наступний крок до повноцінного членства в НАТО, звичайно, важливо для Швеції та Фінляндії. Але це також дуже важливий крок для НАТО, тому що наші країни будуть забезпечувати безпеку в НАТО", — сказала вона.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон також привітав згоду Туреччини відмовитися від своїх заперечень проти членства Фінляндії та Швеції в НАТО.

"Фантастичні новини, коли ми розпочинаємо саміт НАТО. Членство Швеції та Фінляндії зробить наш блискучий альянс сильнішим і безпечнішим", — написав Джонсон у Twitter.

В середу, 29 червня, за словами генсека Столтенберга, лідери НАТО офіційно запросять Фінляндію та Швецію приєднатися до Альянсу.

"Я радий повідомити, що тепер ми маємо угоду, яка відкриває шлях для Фінляндії та Швеції для вступу в НАТО. Туреччина, Фінляндія та Швеція підписали меморандум, який вирішує питання, що стосуються турецьких проблем, зокрема щодо експорту зброї та боротьби з тероризмом", — сказав Столтенберг після переговорів у Мадриді.

Президент Туреччини додав, що країни Північної Європи також погодилися зняти ембарго на поставки зброї до Туреччини, яке було введено у відповідь на операцію Анкари в Сирії в 2019 році.

Президент США Джо Байден та інші лідери НАТО прибули до Мадрида на саміт, який визначить курс альянсу на найближчі роки. Саміт розпочався з вечері лідерів, яку влаштував король Іспанії Феліп VI у Королівському палаці 18-го століття в Мадриді. Раніше дипломати та лідери Туреччини, Швеції та Фінляндії провели чимало переговорів.

Як писав портал, Франція може надати ракети та іншу техніку для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини