Головна Новини Світ Європа Фінляндія відмовилася від членства у НАТО: яка причина
commentss НОВИНИ Всі новини

Фінляндія відмовилася від членства у НАТО: яка причина

Міністр закордонних справ Фінляндії не веде переговорів про членство у НАТО

14 січня 2022, 18:42
Поділіться публікацією:

Наразі Фінляндія не планує вступати у НАТО, заявив у п’ятницю, 14 січня, міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто на тлі посилення напруженості у сфері безпеки між гігантським сусідом Фінляндії Росією й Україною. Про це повідомляє Reuters.

Фінляндія відмовилася від членства у НАТО: яка причина

Прапори напередодні зустрічі міністрів оборони НАТО у штаб-квартирі Альянсу у Брюсселі - Reuters

"Фінляндія не обговорює приєднання до НАТО, і у Фінляндії не планується такий проєкт... Політика безпеки Фінляндії залишається незмінною", – сказав Хаавісто журналістам на телеконференції після зустрічі міністрів закордонних справ Європейського Союзу у Франції.

Коментуючи попередження міністра закордонних справ Польщі про те, що Європа зараз найближче до війни за 30 років, Хаавісто сказав, що він розуміє тиск на Україну та Польщу через наростання напруженості на їхніх кордонах.

"Але я сподіваюся, що ми не у такій ситуації", — сказав Хаавісто.

Зацікавленість Фінляндії та Швеції щодо членства в НАТО стала темою міжнародних дебатів цього тижня, коли російські та американські офіційні особи провели переговори щодо політики безпеки у Женеві.

У четвер, 13 січня, держсекретар США Ентоні Блінкен в інтерв'ю MSNBC натякнув, що Фінляндія хоче приєднатися до НАТО після того, як речник Кремля Дмитро Пєсков заявив журналістам, що Росія розглядатиме вступ Фінляндії у НАТО як "інструмент конфронтації".

Фінляндія, яка поділяє складну історію з Росією після зіткнення двох країн під час Другої світової війни, довгий час залишала двері у НАТО відкритими, заявляючи, що вона має право подати заявку на членство, якщо захоче.

Фінляндія співпрацює з НАТО з 1994 року та приєдналася до її партнерства з розширеними можливостями у 2014 році після анексії Росією Криму.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у МЗС РФ назвали дві "червоні лінії" Росії щодо вступу України до НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини