Головна Новини Світ Європа Литовці обурені діями Росії: висловили рішучий протест
commentss НОВИНИ Всі новини

Литовці обурені діями Росії: висловили рішучий протест

МЗС Литви висловило обурення демонтажем пам'ятників у Росії. Литовці вважають, що це "приниження історичної правди".

17 травня 2023, 17:50
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Міністерство закордонних справ Литви висловило протест Росії у зв'язку з демонтажем пам'ятників литовським і польським засланцям і політв'язням в Іркутській області. Литовці називають такі дії росіян "приниження історичної правди". Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на литовське видання LRT.

Литовці обурені діями Росії: висловили рішучий протест

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. Фото з відкритих джерел

МЗС Литви висловило своє обурення та засудило дії Росії щодо усунення монумента та хреста на честь литовських та польських засланців та політв'язнів.

"Такі цілеспрямовані дії Росії щодо незаконного знесення пам'ятників та знаків поваги репресованим, депортованим не можуть розглядатися інакше, як приниження історичної правди та пам'яті жертв тоталітарного режиму", — повідомляє Міністерство закордонних справ Литви.

У 1930 роках на околицях Іркутська знаходився об'єкт радянського НКВД. У цьому закритому закладі людей розстрілювали, а тіла закопували у ями. Загалом кількість жертв у цих братських могилах історики оцінюють приблизно в 15-17 тис. Масові поховання виявили лише восени 1989 року.

МЗС Литви наголошує, що це вже другий подібний інцидент. У Перському краї в кінці квітня росіяни знесли похованим там засланим особам з Литви та Польщі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що російські військові знищили на Харківщині український літак-пам'ятник.

Також "Коментарі" писали про азійську країну, яка різко збільшила об'єми імпорту російської нафти може потрапити під санкції Європейського Союзу. Керівник зовнішньополітичного відомства Європейського Союзу Жозеп Боррель закликає до рішучих дій з боку ЄС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини