Головна Новини Світ Європа Майбутнє Європи та України пов'язані: що вирішується саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Майбутнє Європи та України пов'язані: що вирішується саме зараз

Саме зараз вирішується, чи буде посилено підтримку України та збережено єдність ЄС

28 травня 2024, 11:47
Поділіться публікацією:

Чим ближче вибори до Європарламенту (пройдуть з 6 по 9 червня), тим більше лихоманить Європу, де піднімають голови авторитаристи та праворадикали. Про те, що націоналістичні ідеї ставлять демократію під загрозу, відкрито каже президент Франції Еммануель МакронВін також закликає продовжувати підтримувати Україну у боротьбі проти російської агресіїЩодо посилення цієї підтримки всередині демократичного світу також не все гаразд. Так, Німеччина та США нібито опираються планам низки європейських країн щодо захисту частини неба України від ракетних ударів РФТривають дискусії і щодо зняття обмеження на заборону Україні бити по РФ західною зброєюЧи готовий демократичний Захід радикальніше реагувати на виклики? Які є варіанти розвитку подій, у тому числі у ракурсі виборів до Європарламенту та підтримки України? Портал "Коментарі" з цими питаннями звернувся до експертів.

Майбутнє Європи та України пов'язані: що вирішується саме зараз

Україна-ЄС. Фото: з відкритих джерел

Виклики для демократії в Європі

Політичний консультант, військовослужбовець Олександр Антонюк зазначає, що Європа, дійсно, стоїть на порозі значущих змін з наближенням виборів до Європарламенту, які відбудуться з 6 по 9 червня 2024 року.

"Виборчі перегони цього року відбуваються на тлі зростання авторитарних та праворадикальних настроїв, а також складних геополітичних умов, зокрема триваючої війни в Україні. Важливими питаннями, які вплинуть на майбутнє Європи, є здатність ЄС зберігати демократію, підтримка України у боротьбі з російською агресією та внутрішні розбіжності щодо підходів до цих викликів", – пояснює експерт.

Останні роки, продовжує він, спостерігається зростання популярності праворадикальних та націоналістичних партій у багатьох країнах ЄС. Ці сили виступають проти інтеграції ЄС, міграційної політики та часто мають проросійські настрої.

"Успіх цих партій на виборах до Європарламенту може значно вплинути на політичний ландшафт Європи, ускладнюючи прийняття рішень щодо спільної зовнішньої політики та безпеки", – підкреслює Олександр Антонюк.

За його словами, економічні труднощі, нерівність, міграційні кризи та культурні конфлікти сприяють посиленню поляризації у європейських суспільствах. Це підриває довіру до традиційних демократичних інститутів і створює поле для радикальних змін.

"В умовах такої поляризації демократичні партії стикаються з викликами щодо мобілізації своїх виборців і збереження стабільності демократичних інститутів", – зазначає експерт.

Він акцентує, що одним із ключових аспектів підтримки України є надання військової допомоги.

"Незважаючи на значну допомогу з боку ЄС та США, питання про подальше посилення цієї підтримки залишається дещо спекулятивним. Деякі європейські країни виступають за більш радикальні заходи, включаючи надання сучасних систем ППО та дозволу на удари по території Росії за допомогою західної зброї. Проте Німеччина та США, остерігаючись ескалації конфлікту, виявляють обережність у цих питаннях", – розповідає експерт.

Економічна підтримка України та санкції проти росії є ще однією важливою складовою допомоги, нагадує він. Однак, серед членів ЄС є розбіжності щодо масштабу та тривалості цих заходів. Деякі країни вважають, що посилення санкцій і надання більшої економічної допомоги Україні необхідні для стримування агресії Росії, тоді як інші остерігаються економічних наслідків для власних економік.

Слід враховувати ризики та загрози, а саме зростання впливу націоналістів та популістів, впевнений Олександр Антонюк.

Адже у разі значних успіхів праворадикальних та націоналістичних партій, політика ЄС може змінитися в бік більшої ізоляції та зменшення підтримки України. А це може призвести до послаблення санкцій проти росії, зниження рівня військової та економічної допомоги Україні та загрозити стабільності самого Європейського Союзу.

"Європейські вибори 2024 року можуть суттєво змінити політичний ландшафт ЄС та вплинути на його здатність реагувати на внутрішні та зовнішні виклики, – вважає експерт. – Підтримка України залишатиметься ключовим питанням, і те, як демократичний Захід буде готовий радикальніше реагувати на виклики, залежить від результатів цих виборів та здатності ЄС зберігати єдність у своїй політиці. Успіх демократичних сил може забезпечити подальшу підтримку України та зміцнення Європейського Союзу, тоді як зростання впливу націоналістів і праворадикалів може створити нові загрози для європейської стабільності та безпеки".

Консолідація демократичних сил

На думку Олександра Антонюка, якщо проєвропейські та демократичні партії зможуть мобілізувати своїх виборців і отримати більшість у Європарламенті, це може сприяти посиленню підтримки України та збереженню єдності ЄС. У такому випадку, пояснює він, можна очікувати на продовження санкцій проти росії, збільшення економічної та військової допомоги Україні, а також зміцнення демократичних інститутів усередині ЄС.

"Під тиском країн Центральної та Східної Європи, а також у відповідь на потенційні дії росії, ЄС може прийняти рішення про надання Україні більшої військової допомоги, включаючи системи ППО та сучасні види озброєнь. Це може суттєво змінити хід війни і зміцнити позиції України на полі бою", – підкреслює експерт.

Дипломатія, зазначає він, також залишатиметься важливим інструментом. Можливі нові етапи спроб розпочати переговори щодо припинення вогню або навіть мирного договору, хоча ці зусилля будуть відкинуті терористичними діями, які диктує шовіністична позиція кремля.

"Однак, дипломатичний тиск з боку ЄС і США може відіграти ключову роль у цьому процесі, – вважає Олександр Антонюк. – Але за умови практичних силових дій українських військ та наших союзників з блоку НАТО, яке в свою чергу повинне змінити свою стратегію стримування на стратегію запобігання, щоб ефективніше реагувати на нові загрози і забезпечувати безпеку. Це включає посилення військової присутності на східних рубежах, інвестиції у кібербезпеку та зміцнення співпраці з міжнародними партнерами. Такі заходи допоможуть забезпечити стабільність і безпеку в Європі та сприяти захисту демократичних цінностей у цей складний період".

М'яч на нашій половині поля

Голова правління Центру стратегічних досліджень Павло Жовніренко впевнений – якщо Україна позиціонує себе як незалежна держава, то ми й маємо прагнути такої незалежності у всьому. Насамперед – у питаннях нацбезпеки. 

"Ми маємо свої розробки, їх давно слід запускати у серійне виробництво, відповідним чином забезпечуючи ЗСУ. Мова про аналоги американських та європейських ракет "земля-земля" — "Грім", "Вільха". Ними ми могли б без жодних дозволів партнерів знищувати росіян на їхній території", – пояснює експерт.

До того ж, зазначає він, як такої заборони використання того ж американського озброєння територією РФ — немає.

"Так, були якісь слова Саллівана, радника президента США з нацбезпеки. Але це лише слова. А є документи. Як документ, я розглядаю рішення Конгресу США про виділення допомоги, в тому числі озброєннями, для України на 61 млрд доларів. Там немає жодного слова про якісь обмеження. Так, США постійно заявляють, що не вітають удари їхньою зброєю по території рф. Але той же держсекретар Блінкен, коли каже таке, уточнює, що остаточне рішення тут – за Україною. Тобто м'яч на нашій половині поля", – вважає Павло Жовніренко.

Зрозуміло, продовжує він, що американці та європейці побоюються ескалації, розширення зони конфлікту. Але, наголошує експерт, офіційно заборони щодо використання західної зброї по території РФ немає. Хіба що від Італії та Німеччини. Інші не проти.

"Нам час приймати рішення. Ми ведемо війну на виживання. Результати визначать – будемо ми існувати чи ні. Настав час бити по пускових установках, аеродромах, звідки РФ б'є по нам", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — яка загроза нависла над Європою: до чого можуть призвести російські провокації.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини