Головна Новини Світ Європа Яка загроза нависла над Європою: до чого можуть призвести російські провокації
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка загроза нависла над Європою: до чого можуть призвести російські провокації

Ультраправі сили набирають все більше ваги у Європі

27 травня 2024, 13:35
Поділіться публікацією:

Президент Франції Еммануель Макрон під час візиту до Німеччини (перший приїзд туди французького лідера за 24 роки) заявив, що зараз у Європи безліч ворогів (зовнішніх та внутрішніх), які можуть призвести до її загибелі. Він наголосив, що основні загрози виникають через російське вторгнення в Україну, зростання популярності праворадикальних партій та проблем, пов'язаних зі зміною клімату. Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на фоні російської агресії, що триває проти України, і загрозливих заяв російського диктатора Володимира Путіна закликала готуватися до можливої війни, послідовно підтримувати Україну, зміцнювати європейську обороноздатність. Тим часом, західні розвідки фіксують зростання диверсійних операцій низького рівня на території Європи. На їхню думку, це частина кампанії РФ з підриву підтримки України європейськими країнами. Експерти проаналізували ситуацію спеціально для порталу "Коментарі".

Яка загроза нависла над Європою: до чого можуть призвести російські провокації

Вибори до Європарламенту. Фото з відкритих джерел

Є надія, що Захід намагатиметься мінімізувати російський вплив на майбутні вибори

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала впевнений, що візит Макрона до Німеччини невипадково відбувається незадовго до виборів до Європарламенту (6-9 червня).

"Одна з основних тем його переговорів із канцлером Шольцем – пошук шляхів нівелювання загрози з боку ультраправих партій. Вони набирають сили і популярності, хоч, по суті, сповідують антиєвропейську ідеологію. Концентруються локально на своїх країнах, подаючи це як турботу про національні інтереси. Забуваючи про загальноєвропейські, глобальні. У цьому сенсі показовим є приклад угорського прем'єра Орбана, який раз у раз вставляє палиці в колеса ініціатив ЄС про допомогу Україні", – зазначає експерт.

За його словами, всі ці ультраправі сили так чи інакше пов'язані між собою. А дехто живиться з боку РФ.

"Черговим тривожним дзвінком стала соціологія, що з'явилася у Франції минулими вихідними, невдовзі після дебатів члена партії "Відродження", прем'єр-міністра Габріеля Атталя з лідером ультраправого "Національного об'єднання" (фр. Rassemblement national, скорочено RN; раніше – "Національний фронт" Марі Ле Пен) Жорданом Барделлою. Опитування показало, що "Національне об'єднання" набирає понад 30% на виборах до Європарламенту, тоді як партія президента Макрона та прем'єра Атталя – удвічі менше", – розповідає Віталій Бала.

У той же час, продовжує він, по всій Європі йдуть активні розслідування, пов'язані зі спонсоруванням Кремлем усієї цієї ультраправої братії. На цьому вже погоріли представники "Альтернатива для Німеччини". Скандал виник і з євродепутатом цієї найбільшої ультраправої німецької партії, який у недавньому інтерв'ю італійській газеті La Repubblica назвав "помилковим узагальненням" той факт, що члени СС були злочинцями. У результаті французьке "Національне об'єднання" навіть дистанціювалося від АдГ. При цьому дана полістила все одно має стабільні 13-15% у ФРН, акцентує експерт.

"Немає сумнівів, що РФ всіляко намагатиметься впливати на вибори до Європарламенту, щоб туди пройшли лояльні до неї праві сили. З усіма витікаючими. У тому числі зниження підтримки України. Вже розкрито цілі мережі, величезну кількість акаунтів, каналів, які курирувалися з РФ або велися звідти. Їх блокують, закривають. Але вони розмножуються знову і знову. Проте західні спецслужби стали у рази уважнішими. Тому що диверсії, російська пропаганда, російські хакери та боти, шпигуни та лобісти остаточно розперезалися", – наголошує Віталій Бала.

Він сподівається, що Захід намагатиметься мінімізувати російський вплив на майбутні вибори. І що після них у керівництві ЄС, Європарламенту, Європейської Ради будуть ті, хто сповідує західні цінності, включаючи розуміння важливості підтримки України.

Європа робить більш рішучі кроки

Політолог, військовослужбовець Дмитро Воронков розмірковує так:

"Схоже, всі російські події останнього часу призводять до зворотного ефекту. Путін запевняє, що напав на Україну, зокрема, щоб НАТО не розширювалося. У результаті до Альянсу увійшли раніше нейтральні Фінляндія та Швеція. Зараз РФ влаштовує диверсії в Європі, брязкає ядерною зброєю та грізними заявами, намагаючись знизити підтримку України. Як наслідок – підтримка зростає, а європейці більше вкладаються у безпеку".

Європа, акцентує експерт, робить більш рішучі кроки, робить гострі заяви у відповідь.

"Думаю, якщо Росія продовжить так само, це лише посилить антиросійські настрої, що дорівнює проукраїнським, – зазначає Дмитро Воронков. – Зрештою через російські провокації ми можемо побачити присутність сил НАТО на території України. І вже не у вигляді інструкторів, а саме військовим контингентом – з усіма, що випливають".

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що свідчить посилення загроз з боку РФ: чи чекати адекватнішої реакції Заходу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбас

27 травня 2024, 18:05

И снова "ворог продвинувся" и так каждый день. Сколько помощи не давай все разворовывают зе-твари. Результат правления зе-выблядка - это гектары кладбищь и миллиарды в карманах зе-тварей, вот вся суть зе-патриотов. Мерзкие, циничные твари.


Новини