Головна Новини Світ Європа На межі розпаду: Додік заявив про кінець існування Боснії і Герцеговини
commentss НОВИНИ Всі новини

На межі розпаду: Додік заявив про кінець існування Боснії і Герцеговини

Мілорад Додік оголосити про мирний вихід Республіки Сербської зі складу Боснії і Герцеговини.

23 травня 2024, 11:45 comments1075
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік оголосив, що запропонує керівництву Боснії і Герцеговини "мирний розпуск держави". Причиною рішення про відділення від Боснії та Герцеговини Додік називає резолюцію ООН щодо геноциду в Сребрениці.

На межі розпаду: Додік заявив про кінець існування Боснії і Герцеговини

Президент Республіки Сербської Мілорад Додік. Фото з відкритих джерел

У день коли Генеральна Асамблея ООН починає обговорення резолюції щодо геноциду в Сребрениці, уряд Республіки Сербської проведе виїзне засідання в Сребрениці. Під час засідання президент Республіки Сербської Мілорад Додік заявив, що оголосить про бажання вийти зі складу Боснії та Герцеговини.

"Боснія і Герцеговина досягла свого кінця, або, якщо бути точніше, це було доведено до кінця тими, хто присягнув їй. Все, що нам залишається, це докласти зусиль, щоб бути добрими сусідами і розійтися з миром", — заявив Додік.

У минулому Додік вже кілька разів погрожував відокремитися від Боснії і Герцеговини та приєднатися до сусідньої Сербії. За що він та деякі інші офіційні особи боснійських сербів потрапили під санкції США та Великої Британії, адже поставили під загрозу мирний план США, який поклав кінець Боснійській війні.

Генеральна Асамблея ООН збирається прийняти резолюцію у якій планує проголосити 11 липня Міжнародним днем пам’яті жертв геноциду, засудити тих, хто заперечує геноцид в Сребрениці, а також тих, хто прославляє осіб, які його вчиняли. Президент Сербії Александар Вучич відреагував на резолюцію та заявив, що її метою є "скасування Республіки Сербської та вимагання від Белграда воєнних репарацій".

Різанина в Сребрениці – це один з найбільших воєнних злочинів, який був вчинений у ході Боснійської війни. У липня 1995 року було сплановане боснійськими сербами масове вбивство близько 8 000 боснійських мусульман чоловічої статі поблизу міста Сребрениця.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Мілорад Додік заявив про можливість оголошення незалежності Республіки Сербської у разі перемога Трампа на президентських виборах у США.

Також "Коментарі" писали про розвідку США, яка на початку березня повідомила, що Додік до кінця року може прийняти рішення про вихід Республіки Сербської зі складу Боснії і Герцеговини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

23 травня 2024, 10:54

Навряд чи буде мир якщо подивитись наприклад балтійських мікронедокраїн. Замість того щоб будувати спокійне життя після відокремлення від імперії вони сіяли розбрат серед слов'янського народу сподіваючись що НАТО їх прикриє як українці вважали індульгенцією на єкстремізм, Будапештський меморандум. Та й ми вже наїлись цими відокремленими мікронедокраїнами, типу Балтійських, які стравлюють українців і росіян одне на одного, щоб їхніми конфліктами помститись імперії.


Новини