Головна Новини Світ Європа Новий угорський ультиматум Україні: як "сусіди" мстяться за російську нафту
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий угорський ультиматум Україні: як "сусіди" мстяться за російську нафту

Українські санкції проти "Лукойлу" було введено ще у 2018 році. А цього року Київ заборонив транзит нафти.

23 липня 2024, 19:45 comments1320
Поділіться публікацією:

Угорщина продовжуватиме блокувати програму фінансування військової допомоги Україні на суму 6,5 млрд євро в рамках Європейського фонду миру, доки Київ не відновить постачання російської нафти. Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в інтерв'ю ATV Hirado.

Новий угорський ультиматум Україні: як "сусіди" мстяться за російську нафту

Петер Сійярто (фото з відкритих джерел)

Сійярто пояснив, що енергопостачання Угорщини та Словаччини перебуває під загрозою, оскільки значна частка їх імпорту сирої нафти припадає на російську компанію "Лукойл", а нафта транспортується через Україну. Він підкреслив, що в угоді про асоціацію між ЄС та Україною зазначено, що Україна не може повністю або частково переривати транзит енергоносіїв через свою територію до країн ЄС.

Сійярто наголосив, що Єврокомісії буде важко підтримати Україну в цьому питанні, проте Угорщина не обмежиться лише скаргою до ЄС. Він зазначив, що угорська сторона заблокує виплату 6,5 млрд євро військової допомоги, доки питання постачання нафти не буде вирішене.

"Я дав зрозуміти, що поки це питання не буде вирішено Україною, всі повинні забути про виплату 6,5 мільярдів євро компенсації за постачання зброї з Європейської миротворчої програми. Тому що як виглядатиме виплата 6,5 мільярдів євро, якій ми сприяємо, поки Україна загрожує безпеці нашого енергопостачання? Я вважаю, що тут кристально чиста ситуація, і Єврокомісія повинна справді тиснути на Україну, щоб знову дозволити постачання нафти "Лукойлу" через Україну", — зазначив Сійярто.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Угорщина вирішила "помститись" Україні за зупинку російської нафти. 22 липня міністри закордонних справ ЄС зібрались на зустрічі в Брюсселі, щоб досягти угоди про розблокування коштів фонду миру Європейського Союзу для фінансування поставок зброї в Україну. Однак Угорщина заблокувала процес надання військової допомоги Україні. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини