Головна Новини Світ Європа Прибалтика веде переговори щодо збільшення військ НАТО на своїй території: чого бояться держави
commentss НОВИНИ Всі новини

Прибалтика веде переговори щодо збільшення військ НАТО на своїй території: чого бояться держави

Таку заяву зробив прем'єр-міністр Естонії

12 січня 2022, 16:05
Поділіться публікацією:

Країни Балтії розмовляють з союзниками по НАТО про збільшення військових на їхній території, щоб стримати Росію. Таку заяву зробила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас у середу, 12 січня, перед зустріччю представників Росії та НАТО, щоб спробувати розрядити напруженість. Про це повідомляє Reuters.

Прибалтика веде переговори щодо збільшення військ НАТО на своїй території: чого бояться держави

Резервісти естонської армії будують тимчасову огорожу на кордоні з Росією під час військових навчань - Reuters

Росія, яка згрупувала війська на кордоні з Україною, вимагає припинити військове розміщення та більше не розширювати західний оборонний альянс. У середу, 12 січня, в Брюсселі Росія почала висувати свої вимоги щодо гарантій безпеки в Європі до 30 союзників НАТО. 

Естонія, Латвія та Литва, які колись керувалися з Москви, є членами як НАТО, так і Європейського Союзу з 2004 року і довго прагнули до більшої участі НАТО. 

"Звичайно, ми обговорюємо з нашими союзниками збільшення їхньої присутності тут, щоб вони діяли як стримуючий фактор. Якщо ви подивитеся на карту, то країни Балтії – це півострів НАТО, і тому у нас є свої турботи", — сказав Каллас у відеоінтерв'ю Reuters з Таллінна, не повідомляючи жодних деталей.

Один дипломат НАТО, на умовах анонімності, сказав Reuters, що питання про додаткові розгортання в країнах Балтії можуть обговорити міністри оборони НАТО, коли вони проведуть заплановану зустріч у середині лютого.

Підрозділи НАТО були розгорнуті в Литві, Латвії, Естонії та Польщі після того, як Росія анексувала Крим від України в 2014 році. У них трохи більше 1000 військовослужбовців. Каллас сказав, що можливе збільшення існуючих військ.

За її словами, Захід міг би вести конструктивні переговори з Москвою, але також повинен дати Кремлю зрозуміти, що якщо він загострить ситуацію в Україні, то доведеться заплатити високу ціну.

"Я думаю, що ми не повинні потрапляти в пастку, обговорюючи те, що може зробити Захід, тому що Захід не зробив нічого поганого. Захід не створив військових груп для нападу на Росію", – сказав Каллас.

Москва заперечує будь-які агресивні наміри і заявила, що має право розмістити війська там, де вона хоче, у межах своїх кордонів.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Міноборони Естонії вважають, що Москва не хоче жити у мирі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини