Головна Новини Світ Європа Придністровський кейс: Молдова має історичний шанс – чи скористається
commentss НОВИНИ Всі новини

Придністровський кейс: Молдова має історичний шанс – чи скористається

Експерти розповіли, чи зможе Молдова використати момент для повернення Придністров'я

17 березня 2022, 10:51 comments1138
Поділіться публікацією:

Президент Молдови Майя Санду вимагає від Росії вивести війська із Придністров'я. Про це вона сказала, коментуючи ухвалену ПАРЄ резолюцію про виключення зі своїх лав Росії та визнання Придністров'я зоною російської окупації. Що це означає? Які можуть бути наслідки?

Придністровський кейс: Молдова має історичний шанс – чи скористається

Фото ілюстративне / Pixabay

Молдовська влада навряд чи готова робити різкі кроки проти Придністров'я

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що ухвалена резолюція ПАРЄ та заява президента Молдови не матимуть жодного значення для ситуації з Придністров'ям.

"Наскільки я бачу, у Молдові влада не хоче воювати за повернення своїх територій. Тут слід розуміти, що цей конфлікт давно заморожений. Розв'язувати бойові дії, знаючи, що за Придністров'ям стоїть Росія, небезпечно. До того ж значна частина суспільства — проти цього", – пояснює він.

Хоча, продовжує експерт, з погляду інтересів України, було б краще спільно з молдаванами, а також із румунами якось нейтралізували загрозу, що потенційно виходить із Придністров'я.

Ми ж розуміємо, що Придністров'я – ще один фронт, який проти нас може відкрити Росії. А південний напрямок – це загроза Одесі. З боку РФ цілком ймовірна та сама десантна операція, про яку росіяни багато говорили. Але поки що нічого не можуть зробити, здебільшого через те, що тримається Миколаїв. Проте, наголошую, сама молдавська влада навряд чи готова робити різкі кроки проти Придністров'я. За винятком варіанта, коли буде якийсь інцидент, якась провокація з того боку", – зазначає Ілля Куса.

Молдова має шанс відновити контроль над своєю територією

Голова Центру політичних студій "Доктрина", політичний консультант Ярослав Божко звертає увагу, що дії Молдови у спробах реінтеграції Придністров'я після 1990-х років відрізнялися надзвичайною м'якістю – і навіть деякою присутністю усвідомлення масштабної загрози та бажання не спровокувати РФ.

"Тому Молдова заявила про нейтралітет. А з подачі російської влади готувався навіть проект, спрямований на федералізацію держави. До речі, цим займався той самий Дмитро Козак, який намагався провернути за допомогою "Мінська-2" подібний план з Україною", – зазначає експерт.

На його думку, нинішні заяви президента Майї Санду є маркером зміни риторики Молдови. Яка, до речі, не є ініціатором рішення про засудження російської окупації Придністров'я в Раді Європи, яке все ж таки було прийнято.

"З'явився історичний шанс Молдови відновити контроль над своєю територією. І дуже важливо, щоб Кишинів не дав задню – і цим шансом скористався, – упевнений Ярослав Божко. – Головна проблема у цьому контексті – навіть не сама маріонеткова квазі державність Тирасполя, а російська військова присутність, яку необхідно купірувати у регіоні".

Як повідомляв портал, на думку секретаря РНБО Олексія Данилова, світ має усвідомити, що війна проти України – це початок Третьої світової війни. Відповідну заяву він зробив у інтерв'ю НВ. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи можна вважати, що Третя світова вже йде.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини