Головна Новини Світ Європа Розширення НАТО за рахунок скандинавських країн: які будуть наслідки для України, РФ та миру
commentss НОВИНИ Всі новини

Розширення НАТО за рахунок скандинавських країн: які будуть наслідки для України, РФ та миру

Експерти розповіли, що означає меморандум між Туреччиною та скандинавськими країнами та наступний вступ їх до Альянсу – як це допоможе чи нашкодить Україні

29 червня 2022, 11:30
Поділіться публікацією:

Туреччина на саміті НАТО у Мадриді підтримає членство Фінляндії та Швеції в Альянсі. Схоже, всі перепони знято. Що означає цей крок як окремо для Туреччини та скандинавських країн, так і загалом для глобальної безпеки? Що це означає для України? Для Росії?

Розширення НАТО за рахунок скандинавських країн: які будуть наслідки для України, РФ та миру

фото Reuters

Україна має повною мірою використати приклад фінів та шведів

Керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко наголошує, що Туреччина продемонструвала знаковий кейс відстоювання своїх національних інтересів за рахунок вмілої зовнішньої політики.

"Фактично офіційна Анкара схилила Стокгольм та Гельсінкі піти на свої умови, зокрема зняти заборону на постачання озброєнь для турецької армії, а також налагодити співпрацю у боротьбі з рухом Ґюлена. Безперечно, це посилить регіональне лідерство Туреччини, а також створить передумови для зміцнення режиму Ердогана. Зговірливість у темі вступу фінів і шведів до НАТО також прибирає претензії інших членів Альянсу щодо деструктивних дій Анкари та загрози у виключенні цієї країни з блоку. Разом з тим, я думаю, що ми не побачимо масштабних гонінь курдів у зазначених скандинавських країнах. Це питання перейде у прикладне спілкування правоохоронних органів зацікавлених країн, а отже – необхідність надання надійної доказової бази щодо кожного окремого випадку", – прогнозує експерт.

На його думку, після дипломатично успішного закриття цього питання з високою ймовірністю можна очікувати на запрошення Швеції та Фінляндії стати новими членами НАТО з досить умовним ПДЧ.

"Для цих двох країн такий крок є радше рефлексією на погрози, які походять від РФ, ніж проактивна дія. Як Гельсінкі, так і Стокгольм усвідомили, що в найближчому майбутньому альтернативи системи колективної безпеки просто не існує, а нейтральний статус в умовах руйнування світопорядку, сформованого після Другої світової війни, не є запобіжником від нападу. Яскравим прикладом стала як Україна зразка 2014 року, коли офіційно позаблокова держава Росією анексувала Крим і запалила Донбас, так і події після 24 лютого 2022-го", – пояснює Ігор Чаленко.

Він вважає, що приєднання фінів та шведів до НАТО навряд чи посилить глобальну безпеку. Тектонічний розкол, наголошує експерт, поглиблюватиметься через бажання Москви, а також стратегічно – Пекіна – диктувати свої умови у світі.

"Тобто не розширення НАТО є першопричиною напруження на міжнародній арені, а бажання конкретних режимів повернутися в часи Холодної війни з поділом та закріпленням сфер впливу у світі, – наголосив Ігор Чаленко. – Проте вступ нових членів до Альянсу може стати холодним душем для ревізіоністів. Україна має повною мірою використати приклад фінів та шведів у питанні інтеграції з НАТО, оскільки цей процес буде формальністю та пройде максимально швидко. Якщо сьогодні ми не форсуємо вступ до Альянсу, то в недалекому майбутньому можемо використати подібну модель вступу. Щодо Росії, то вступ двох балтійських країн прибирає з-під ніг ідеологічну основу проведення так званої "спеціальної військової операції" в Україні як небажання допустити розширення НАТО. Загальний безпосередній кордон між блоком та Росією з приходом Швеції та Фінляндії до НАТО збільшиться на 1340 км – більш ніж удвічі. Це покаже повну неспроможність нинішньої агресивної політики Кремля".

Україна набуває всіх можливостей для надшвидкого членства і в Євросоюзі, і в НАТО

Політолог Володимир Цибулько впевнений, що саме агресивність Росії поставила Європу перед необхідністю перегляду всієї архітектури безпеки.

"Вступ Швеції та Фінляндії до НАТО формує не лише санітарний кордон із РФ, на чому наполягають російські пропагандисти, але ще й посилено набуттям нової якості відносин Альянсу та України. Військова гармонізація України з НАТО створює обставини, коли і нашій країні для повноправного членства не знадобляться довгі процедури", – прогнозує Володимир Цибулько.

Він наголосив, що Росія серією антиісторичних кроків поставила Європу в ситуацію обмеженого вибору, а Україна взагалі не залишила вибір.

"Тому поряд з кандидатством у ЄС Україна отримує всі можливості для надшвидкого членства і в Євросоюзі, і в НАТО. Але реформи ніхто не дозволить відстрочити чи заговорити", – наголошує політолог.

Як писав портал "Коментарі", Данилов прокоментував заяви Медведєва щодо Криму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини