Головна Новини Світ Європа Що чекає на Європу після виборів у США: над чим задумалися у ЄС
commentss НОВИНИ Всі новини

Що чекає на Європу після виборів у США: над чим задумалися у ЄС

У ЄС задумалися над зміною власної безпекової політики

2 липня 2024, 21:51
Поділіться публікацією:

Ослаблення і хаос у США спонукають європейські країни самотужки працювати над посиленням власної безпеки, заявив політолог, експерт-міжнародник Максим Несвітайлов.

Що чекає на Європу після виборів у США: над чим задумалися у ЄС

США послаблюють вплив на Європу. Фото з відкритих джерел

"Після дебатів Дональда Трампа і Джо Байдена Європа ще більше прокинеться. Думаю, коли президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн дивилася їхні дебати, то жахнулася від перспективи, що з одним із них Євросоюзу доведеться працювати наступні чотири роки. На тлі Байдена і Трампа той же Макрон виглядає рішучим політиком зі свіжими ідеями та конструктивом", – відзначив політолог.

На думку експерта-міжнародника, у можливій зміні зовнішньої політики США є певний позитив для Європи.

"Європа довгий час була в анабіозі. Навіть війна в Україні не змогла її розбудити. Натомість Європа прокинулася від хаосу і послаблення США. Європейські держави завжди були впевнені, що перебувають під безпековою парасолькою Штатів в обмін на ситуативну підтримку американських геополітичних ініціатив. Коли з’ясувалося, що жодних гарантій немає, а всі інституційні зв’язки та важелі стримувань і противаг можуть бути зруйновані з приходом Трампа, це змусило Європу задуматися над зміною власної безпекової політики", – наголосив Максим Несвітайлов.

Водночас, за словами політолога, це позитив й для України, позаяк, знаходячись на європейському континенті, Україні надзвичайно важливо, щоби Європа була сильною.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що дебати між Дональдом Трампом та Джо Байденом, які були невдалими для чинного президента США, майже не вплинули на позицію американських виборців. Водночас опитування показало, що Байден втратив тільки невелику частку потенційних виборців. Після дебатів 46,7% потенційних виборців заявили, що розглядають можливість проголосувати за Байдена, що на 1,6% менше, ніж було до дебатів. 

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що якщо Україна не отримає запрошення в НАТО у найближчі 1-2 роки, то така можливість може зникнути назавжди, заявив голова правління Українського кризового медіацентру Валерій Чалий. "Якщо в найближчі рік-два не буде запрошення України в НАТО, ця можливість для України і для НАТО закриється назавжди. Україна буде змушена шукати альтернативний шлях", — сказав Валерій Чалий.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини