Головна Новини Світ Європа Шість політичних ілюзії, які розвіяла війна в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Шість політичних ілюзії, які розвіяла війна в Україні

Війна в Україні стала шоком для Європи та західного світу. Бо вона викрила багато зручно культивованих геополітичних припущень, які були насправді політичними ілюзіями.

28 грудня 2022, 19:35
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Рідко, коли світ змінювався всього за один рік. 2022 став роком потрясінь та зрушень через війну в Україні, яка стала найбільшим військовим конфліктом у Європі з часів Другої світової війни. Війна Путіна показала, що багато припущень, зроблених щодо світу досі, є ілюзіями. Портал "Коментарі" з посиланням на Welt публікує список шести таких ілюзій.

Шість політичних ілюзії, які розвіяла війна в Україні

Війна в Україні. Фото з відкритих джерел

Росія – наддержава. До початку вторгнення армія РФ вважалась другою армією світу після США. Захід вважав, що Росія модернізувала свою армію після війни в Грузії у 2008, крім того, Путін постійно презентував нову зброю. Ця ілюзія була зруйнована нападом на Україну. Російські збройні сили виявилися погано підготовленими, не навченими і явно неспроможними вести складні тактичні операції. Наразі Росія знаходиться в міжнародній ізоляції, а її економіка переживає великий спад. Країна втратила статус наддержави.

Занепад Заходу. Останніми роками Захід переживав кризу ідентичності через піднесення Китаю та принизливі поразки, наприклад в Афганістані. Також Захід постійно відступав, коли на нього тиснули, це було під час війни в Грузії, Україні та Сирії. Проте після 2022 року це твердження не працює, адже Захід сприйняв війну Путіна як фундаментальну атаку на мирний порядок у Європі та вирішив, що настав час зупинити російський неоімперіалізм — почав постачати зброю до України.

Свобода і демократія втрачають значення. Подібно, як і Захід демократія переживала кризу. Неурядова організація Freedom House, яка регулярно оцінює ступінь свободи, відзначає її падіння ще з 2006 року. Проте боротьба України за національне самовизначення, свободу та демократію змінила це. Українці показали, наскільки ці цінності важливі та справжні, і скільки людей ризикують життям, щоб їх відстояти. Після нападу Росії на Україну, у 2022 році протести спалахнули також в авторитарних Ірані та Китаї.

Націоналізм – це якось неправильно. Націоналізм сприймався як щось негативне, особливо в Німеччині через нацистів. Проте війна в Україні показала, що національна ідентифікація є важливим мотивуючим фактором у боротьбі з російською агресією, яка десятиліттями намагається знищити український народ.

Європа повинна мати можливість захистити себе. ЄС скорочував видатки на озброєння і мав військову залежність від США. Війна в Україні змусила змінити цю політику, і Європа почала нарощувати свій військовий потенціал для того, аби стати самостійною в озброєнні.

Німеччина і Франція є провідними державами ЄС. Війна в Україні поставила під сумнів провідну роль Парижа та Берліна, які втратили розуміння геостратегічних питань. Енергетична політика Німеччини, зазнала повного краху, а постійне зволікання зі зброєю для України підірвала ще більше авторитет, проте Франція виявилась ще більш скупою у цьому плані.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Ангела Меркель розповіла про війну в Україні то свою політику.

Також "Коментарі" писали про прем'єр-міністерку Фінляндії, яка розкритикувала Європу через війну в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини