Головна Новини Світ Європа У Грузії може спалахнути: що відбувається в країні та яким боком тут Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

У Грузії може спалахнути: що відбувається в країні та яким боком тут Україна

Незважаючи на високу ціну, яку доводиться платити Україні за своє європейське майбутнє, Грузія не готова відмовлятися від євроінтеграції

25 червня 2022, 11:55 comments2526
Поділіться публікацією:

У Грузії, яка, на відміну від України та Молдови, не отримала кандидатства у члени Євросоюзу, опозиція висунула керівництву ультиматум, давши йому на виконання своїх вимог тиждень. Тим часом українські політики висловлюють підтримку грузинському народу та критику – на адресу нинішнього керівництва Грузії. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" події, що відбуваються в Грузії, та їхній зв'язок із російсько-українським конфліктом.

У Грузії може спалахнути: що відбувається в країні та яким боком тут Україна

Мітинг у Тбілісі. Фото: із відкритих джерел

Грузинська влада грає на боці Росії, не вводить санкцій, фактично не підтримує Україну

Політтехнолог, фахівець із антикризових кампаній Денис Богуш наголошує, що Грузія зараз не є такою прозахідною країною, як була, припустимо, 10 років тому.

"Про це, – зазначає він, – говорить позиція її керівництва (партія "Грузинська мрія", яка різко відрізняється від позиції країн Балтії, Польщі, України. І це, природно, обурює звичайних громадян, опозицію. Звідси й вимога до нинішнього уряду, який має намір провалити євроінтеграцію, подати у відставку протягом тижня".

Якщо вимога не буде почута, 3 липня у центрі Тбілісі опозиція обіцяє розбити наметове містечко – і розпочати безстроковий мітинг із вимогою формування "уряду національної згоди".

Денис Богуш нагадує, що під час російсько-грузинської війни у 2008 році, коли країна-агресор збиралася бомбардувати Тбілісі, президенти України, Польщі, країн Балтії приїхали туди – і, ризикуючи своїм життям, запобігли тим ударам.

"А зараз, коли російсько-українська війна стала вже не гібридною, а відкритою, грузинська влада грає на боці Росії, – пояснює експерт. – Не запроваджують санкцій, фактично не підтримують Україну. І ставлять палки у колеса своїй же державі на шляху до ЄС. Тоді як грузинський народ – за Україну, проєвропейський курс. Упевнений, що мітинги та потрясіння продовжуватимуться. Грузини – народ гарячий. І зрозумівши, як їх обманює їхня влада, можуть цю саму владу знести. Як показав досвід Саакашвілі, "Революція троянд", грузинський народ, як і український, здатний перевернути дошку, на якій місцеві політики-ренегати та російська влада намагаються розіграти свою партію".

У Грузії проглядаються деякі історичні аналогії із ситуацією 2013 року в Україні

Експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM", політтехнолог Олександр Курбан зазначає:

"Події останніх кількох днів, які мали місце в Грузії, свідчать про те, що боротьба за цю країну між Заходом та РФ входить до активної фази. У хід йде широкий арсенал методів та інструментів гібридних геополітичних конфліктів, які ми вже повною мірою зазнали на собі в Україні. Зокрема, кремлівські політтехнологи запускають ситуацію керованого хаосу у грузинському суспільстві для відволікання уваги від реального завдання – руху у напрямку ЄС та для остаточного виведення Грузії з геополітичного альянсу, що склався у рамках так званого Східного партнерства (Україна, Молдова, Грузія)".

На думку експерта, провал у питанні набуття Грузією статусу кандидата на членство в ЄС став перемогою для російської влади.

"Кремлю в цьому раунді вдалося втримати свій контроль над місцевою правлячою політичною елітою. Чого не можна сказати про грузинське суспільство, яке досить різко зустріло новину про відмову Грузії у статусі кандидата та загрожує організацією Майдану у Тбілісі. Зокрема, один із лідерів грузинської опозиції Шота Дігмелашвілі заявив про те, що влада з тріском провалила цей важливий для країни іспит, натякнувши, що це було зроблено навмисно. Здебільшого грузинська опозиція прямо не говорить про роль РФ у цій ситуації, але ті, хто хоч щось розуміють у сучасній геополітиці, можуть зробити відповідні висновки", – вважає Олександр Курбан.

Він наголошує, що Кремль, усвідомлюючи, що ця ситуативна перемога може для нього вилитися у велику поразку, починає плести інтриги та розгойдує ситуацію в Грузії.

"Гострий політичний конфлікт, з вуличними зіткненнями, для РФ сьогодні дуже вигідний, оскільки може відвести гнів народу в інше русло. Щоправда, для цього потрібно буде дуже постаратися – і нав'язати грузинам інший інформаційний порядок денний. Наприклад, це можуть бути корупційні скандали окремих представників влади, яких віддадуть на заклання. Росія може запустити свою вічну тему з обмеженням постачання енергоносіїв або атакою на ринку грузинського експорту в РФ товарів та послуг, – припускає експерт. – А ще це можуть бути проблеми вельми несподіваного роду, наприклад, активізація криміналітету. Як нещодавній показовий розстріл у Тбілісі Левана Кочарави – дуже впливового бізнесмена, засновника найбільшого інвестиційного концерну Silk Road Group. Не секрет, що до Грузії свого часу перебралося чимало представників чеченської, точніше, кадировської мафії, яка намагається взяти під контроль кримінальний світ у цій країні. На початку відкритої фази російсько-українського військового конфлікту, після 24 лютого, до Грузії перебралося понад 20 тисяч громадян РФ, серед яких далеко не всі є економічними біженцями. Все це потрібно враховувати".

Олександр Курбан наголошує, що грузинський прем'єр-міністр Іраклій Гарібашвілі, коментуючи ситуацію із неотриманням цією країною статусу кандидата на членство в ЄС, заявив, що його політична сила зробить все для виправлення ситуації. Також він спробував звинуватити опозицію у спробах дестабілізації ситуації та розгортанні сценарію захоплення влади в країні.

"Спроба виправдання дуже млява і аргументи непереконливі, – вважає експерт. – Загалом проглядаються деякі історичні аналогії із ситуацією 2013 року в Україні. Тоді відвертий провал командою Януковича євроінтеграційних процесів в Україні спричинив Майдан і зміну влади з подальшим загостренням ситуації в країні. Такий самий сценарій зараз можливий і в Грузії. У цьому випадку скориставшись політичним хаосом, Росія може спробувати відірвати ще більше грузинської території. А можливо й використати недавню "казахську схему" – із введенням миротворців та фактичним захопленням країни".

Загалом, резюмує Олександр Курбан, має місце активізація гібридної війни Заходу та РФ на грузинському фронті. І це може дуже розжарити і так непросту міжнародну ситуацію.

"На тлі російсько-українського військового протистояння ситуація в Грузії може стати громовідведенням. А може і навпаки хлюпати олії у вогонь світового конфлікту, – наголошує експерт. – У будь-якому разі, проглядається зв'язок нинішніх подій у Грузії – з подіями в Україні. І яскравим підтвердженням цього є заява президента України Зеленського про підтримку грузинському народу у боротьбі за європейський вектор розвитку, аж до надання конкретної допомоги".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Сергій Лавров заговорив про ще одну війну Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

нік.

27 червня 2022, 07:51

е тікі один грузін на світі це кікабідзе.. ще пару в украіні воюють з наволочью расейскою . а решта це торгаши мандаринами сцикло і брехло..


Новини