Головна Новини Світ Європа В Молдові хочуть відмовитись від молдовської мови. На що замінять
commentss НОВИНИ Всі новини

В Молдові хочуть відмовитись від молдовської мови. На що замінять

Провладна партія Молдови планує замінити назву "молдовська мова" на іншу. У зв'язку з документами про Декларацію незалежності країни від СРСР.

27 лютого 2023, 19:08 comments11794
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Партія Молдови PAS створила законопроєкт згідно з яким у таких поняттях як "рідна мова", "державна мова", "офіційна мова" потрібно використовувати словосполучення "румунська мова", адже поняття "молдовська мова" не існує. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання NewsMaker.

В Молдові хочуть відмовитись від молдовської мови. На що замінять

В Молдові хочуть змінити термін "молдовська мова". Фото з відкритих джерел

Згідно з запропонованим законопроєктом словосполучення "молдовська мова" потрібно буде замінити на "румунська мова". Відповідний закон подала проурядова партія PAS, яку очолювала президентка країни Майя Санду.

За Декларацією про незалежність Молдови, яка була ухвалена в 1991 році було передбачено, що державна мова в країні є румунська. Проте у 1994 році проросійські партії соціалістів та аграріїв вирішили внести зміни до Конституції Молдови та у статті 13 затвердили, що єдиною офіційною та державною мовою в країні є молдовська.

Ще у 2013 році провладні структури намагались відмовитись від поняття "молдовська мова", а суд Конституційний суд Молдови встановив, що декларація про незалежність має перевагу над Конституцією Молдови. Через чотири роки той же суд дав юридичну та правову згоду на перейменування державної мови у країні.

Раніше, портал "Коментарі" повідомляв, що новий прем'єр-міністр Молдови Дорін Речан відповів на плани Кремля захопити Кишинів.

Також "Коментарі" повідомляв, що після чергового ракетного обстрілу України у Молдові знайшли уламки російських ракет. Це вже четвертий зафіксований випадок, коли російська ракета потрапляє на території Молдови від початку вторгнення в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини