Головна Новини Світ Європа В Норвегії суд визнав, що вітрові електростанції порушують права корінних народів
commentss НОВИНИ Всі новини

В Норвегії суд визнав, що вітрові електростанції порушують права корінних народів

В Норвегії вітрові електростанції заважають тваринництву

7 лютого 2022, 08:35
Поділіться публікацією:

В Норвегії суд визнав, що вітрові електростанції порушують права корінних народів

Фото ілюстративне / Pixabay

Восени 2021 року Верховний суд Норвегії виніс рішення в справі за позовом проти порушення прав корінних народів.  Мова йде про дві вітрові електростанції Роан і Сторхея, які звели на півострові Фосен. Ці станції за рішенням суду визнано такими, що порушують права саамських оленярів. Про це пише aljazeera.

Суд визнав ліцензії на роботу станцій недійсними. Тепер ці станції компанії Fosen Vind мають знести.

Урядовці ж ставляться неоднозначно до рішення суду. За словами міністра нафти та енергетики Марте Мьос Персен, у рішенні суду не вказано, що треба робити з вітровими електростанціями. З іншого боку, якщо станції не демонтують, то це вплине на авторитет Верховного суду і уряду для корінного населення.

Протягом останніх двох десятиліть Норвегія будувала "зелену" енергетику та збільшувала кількість вітрових електростанцій, що дозволило отримувати прибуток за рахунок продажу електроенергії на європейських енергетичних ринках.

Багато нових вітроенергетичних проектів знаходяться або будуть розташовані в Сапмі, прабатьківщині корінного народу саамів, який охоплює північні частини Норвегії, Швеції, Фінляндії та Росії. Щоб розташовувати там станції, треба будувати дороги, великі промислові споруди у цих районах.

Однак ці території мають критичне значення для саамських громад, для яких оленівництво є способом життя. Вітряні електростанції можуть блокувати доступ до життєво важливих пасовищ або перешкоджати міграції північних оленів. Напівдомашні олені не пасуться в місцях, де вони бачать або чують вітряні турбіни.

В результаті спорудження вітрових електростанцій, таких як у Фосені, може мати руйнівний вплив на місцеве оленярство, змусивши скотарів повністю відмовитися від засобів до існування. Протягом десятиліть саами боролися проти промислових зазіхань на їхні землі, які порушили їх традиційний спосіб життя.

Наприкінці 1970-х і 80-х роках будівництво гідроелектростанції Alta Dam стало ключовою подією, яка об’єднала саамських активістів та екологів на знак протесту та викликала нові форми політичної мобілізації серед саамів Норвегії.

Незважаючи на їхні зусилля, сьогодні багато пасовищних районів втратили цінні пасовища через промислові проекти та людську інфраструктуру, таку як дороги, електромережі та будинки. Саамські громади сприймають ці об’єкти, а також проекти вітроенергетики на їхній землі, як зелений колоніалізм: захоплення землі та видобуток ресурсів, виправдане як частина реагування країни на зміну клімату.

Саами отримали міжнародну підтримку, в тому числі від Організації Об’єднаних Націй, яка закликала норвезький уряд припинити ці та інші шкідливі проекти.

Як повідомляв портал "Коментарі", у Швеції готуються до гіршого та перекидають сили швидкого реагування на острови поблизу Калінінграда.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини