Головна Новини Світ Європа Вибори в Молдові: хто переміг і що це означає
commentss НОВИНИ Всі новини

Вибори в Молдові: хто переміг і що це означає

За даними 100% опрацьованих бюлетенів, перемога на парламентських виборах в Молдові дістається пропрезидентській партії

12 липня 2021, 13:48
Поділіться публікацією:

У Молдові 11 липня відбулися дострокові парламентські вибори. Згідно з даними ЦВК, після обробки 100% бюлетенів, перемагає проєвропейська партія "Дія і солідарність" (PAS) президента Майї Санду з понад 52% голосів. Блок "Комуністи і соціалісти" колишніх президентів Ігоря Додона і Володимира Вороніна отримала менше 28%. Також до парламенту проходить партія "Шор" на чолі з бізнесменом Іланом Шором, у якої — менше 6%.

Вибори в Молдові: хто переміг і що це означає

Названий переможець парламентських виборів у Молдові

Експерти оцінили для порталу "Коментарі" результати виборів в Молдові та розповіли, як можуть розвиватися події в майбутньому.

Хто потрапив в молдавський парламент

Магістр державного управління, політолог, соціолог Володимир Воля звертає увагу, що в парламент не потрапив блок політика-популіста Ренато Усатого, який розглядався як ймовірний союзник PAS. Зате відмінний результат показала сама пропрезидентська політсила, взявши більш половині голосів виборців.

"Мабуть, виборці Усатого після президентських виборів 2020 року перетекли до Санду, — розмірковує експерт. — Головний підсумок цих виборів — пропрезидентська партія "Дія і солідарність" отримує на майже 15% голосів більше, ніж їх опоненти разом узяті. Розрив серйозний. У партії PAS буде можливість сформувати уряд. Чи з'явиться конституційна більшість, поки говорити рано. Але монобольшінство в Молдові, схоже, з'явилося. І це значить — проєвропейський курс реформ ".

Володимир Воля впевнений, що це відіб'ється і на зовнішній політиці, в тому числі щодо України.

"Ми отримуємо в Молдові дружнє по відношенню до себе уряд, партнера у багатьох регіональних економічно проектах. І політичного партнера по консолідації зусиль для руху в ЄС і НАТО, а також — для протистояння Російської Федерації ", — пояснює політолог.

Разом з тим, на його думку, політика нового уряду Молдови стосовно проблеми Придністров'я і РФ кардинально не зміниться.

"Не слід очікувати різких рухів за цими напрямками. Потрібно розуміти, що у Санду в парламенті буде достатньо серйозна опозиція. І ці сили будуть прагнути до реваншу, в тому числі через ще одні дострокові вибори. До того ж, президент і уряд повинні будуть зважати на регіонами, де опозиція отримала більшість. З точки зору територіальної цілісності Молдови — це важливо. І саме на збереження єдності буде орієнтуватися новий уряд, — прогнозує Володимир Воля. — Уникаючи тих дій, які давали б благодатний грунт опонентам і РФ розхитувати ситуацію ".

За словами політолога, якщо Молдова буде проводити правильну, без емоційну, неконфліктну роботу по зближенню з Заходом, то нинішні вибори стануть моментом незворотності для старих політичних еліт.

"Фактично, маємо третій за кілька років приклад того, що старі політеліти, пострадянська епоха — відходять у минуле, — вважає експерт. — Це і вибори в Україні в 2019 році — президентські і парламентські. Коли ми побачили, що всі представники старої політичної, пострадянської еліти програли новому несистемному кандидату і його партії. І недавні дострокові вибори парламенту в Вірменії. Незважаючи на безліч критичних зауважень на адресу прем'єра Пашиняна, виборці проголосували за нього і його партію. А тепер і вибори в Молдові продовжили цей тренд ".

Кінець конституційної кризи в Молдові

Політолог, глава платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян упевнений, що ці вибори можуть покласти край конституційній кризі в Молдові.

"За їх результатами представництво відкрито проросійських сил в парламенті зменшиться, що в більшій мірі розв'яже руки президентові Майї Санду. Ці вибори, це ще й перепідтвердження її легітимності як лідера держави. В деякій мірі, саме зараз Санду довиіграла президентську кампанію ", — підкреслює Олег Саакян.

На його думку, для України ці вибори, перш за все, можуть дати прогнозовану і більш стійку Молдову в особі команди Майї Санду — партнера зі зрозумілими інтересами і орієнтирами. А це, впевнений Олег Саакян, дозволить вивести відносини України і Молдови з "режиму очікування".

Раніше "Коментарі" писали, що Україна і Молдова поглиблюють співпрацю .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення


Новини