Головна Новини Світ Європа З «Газпромом» не домовилися: Молдова закупила газ у Польщі
commentss НОВИНИ Всі новини

З «Газпромом» не домовилися: Молдова закупила газ у Польщі

У Молдові шукають альтернативи й продовжують переговори

28 жовтня 2021, 11:00
Поділіться публікацією:

З «Газпромом» не домовилися: Молдова закупила газ у Польщі

Молдова заборгувала "Газпрому" великі суми, з відкритих джерел

У Молдові закупили газ із Польщі, адже є загроза того, що в країні може настати дефіцит блакитного палива взимку. Про це пише The Associated Press.

Відомо, що продовження контракту з Росією на постачання природного газу не вдалося підписати. У "Газпромі" говорять, що спочатку Молдова має погасити борги за паливо на суму 709 мільйонів доларів й тільки потім буде розглянуто можливість переукладання контракту.

Якщо до 1 грудня країна не сплатить борги, то перестане отримувати російський газ. Контракт на місяць, який пропонував "Газпром" передбачав ціну на газ в розмірі 790 доларів за кубометр. У Молдові шукали альтернативи й закупили газ в Польщі.

26 жовтня Молдова отримала мільйон кубометрів газу з Польщі. За інформацією пресслужби президента Молдови Маї Санду, Єврокомісія пообіцяла надати країні 60 мільйонів євро для боротьби з газовою кризою. Наразі укладена угода з польським постачальником PGNiG.

Однак молдавські чиновники продовжують проводити переговори з російською компанією. За словами віцепрем'єр-міністр Молдови Андрія Спіну, умови, які виставляє "Газпром" не відповідають інтересам громадян Молдови.

"Тут немає політичних питань і їх бути не може. Є попит на газ, є комерційна пропозиція разом зі знижкою і проблема накопиченої заборгованості. Все це носить суто комерційний характер і тут немає ніякої політизації", — повідомив прессекретар Кремля Дмитро Пєсков під час селекторної наради 27 жовтня.

За словами Діоніса Ченузи, аналітика аналітичного центру Expert Group у Кишиневі, Молдова кілька років опрацьовувала питання диверсифікації маршрутів постачання газу з Румунії, але були політичні розбіжності, тому успіху ці напрацювання не мали.

Як повідомляв портал "Коментарі", Путін доручив збільшити закачування газу в сховища Європи. За словами російського президента, коли завершаться аналогічні роботи в РФ і газ буде закачаний повністю, це ймовірно завершиться 7-8 листопада, розпочнеться планова діяльність з підвищення рівня обсягів голубого палива у наявних європейських сховищах, зокрема, в австрійських і німецьких ПСГ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини