Головна Новини Світ Європа За скандальним візовим тендером Польщі може стояти чиновник МЗС
commentss НОВИНИ Всі новини

За скандальним візовим тендером Польщі може стояти чиновник МЗС

Високопосадовець, ймовірно, пов'язаний з бізнесменом Томашем Місяком, близьким до однієї з компаній-учасниць конкурсу

11 листопада 2021, 20:34
Поділіться публікацією:

За скандальним тендером МЗС Польщі на вибір візового оператора в Україні може стояти один із впливових співробітників польського зовнішньополітичного відомства Анджей Папеж. Таку думку висловило виданню "Коментарі" джерело у польських дипломатичних колах у Варшаві. За його словами, високопосадовець, ймовірно, пов'язаний із бізнесменом Томашем Місяком, близьким до однієї з компаній-учасниць конкурсу, через міністра внутрішніх справ Маріуша Каміньського.

За скандальним візовим тендером Польщі може стояти чиновник МЗС

Анджей Папеж (фото з відкритих джерел)

Папеж – колишній аналітик Управління захисту держави та член антикомуністичної Республіканської ліги, яку очолював Каміньський.

У 2009 році саме Каміньський керував Центральним антикорупційним бюро Польщі, яке розслідувало справу Місяка, який змушений був подати у відставку з посади голови сенатського комітету економіки через скандал із його компанією з працевлаштування Work Service — найбільшою у Польщі. Фірма скористалася спеціальним законом про суднобудування, над яким працював Місяк, та отримала без тендеру контракт на 48 млн злотих на навчання звільнених суднобудівників. Опозиція тоді обурювалася, чому не було кримінальної справи.

  Насправді Центральне антикорупційне бюро провело перевірку. Та винних так і не знайшли.

Папеж до квітня 2021 року обіймав посаду генерального директора МЗС та вважався "сірим кардиналом відомства" і фактично керував кадровою політикою.

Тендер на вибір візового оператора в Україні польське МЗС оголосило у грудні 2020 року. Враховуючи вплив Папежа, члени конкурсної комісії могли втратити посади при неправильному голосуванні. Чиновник залишається в орбіті МЗС і зберіг вплив на процеси, судячи з ходу тендеру в Україні.

Повідомлення про звільнення держслужбовця прокоментував колишній голова польської дипломатії, а нині євродепутат PiS Вітольд Ващиковський. "Распутін із МЗС... нечиста сила міністерства залишає свій впливовий пост. Нехай йому не дозволять продовжувати руйнувати міністерство", — написав він у Twitter.

Про причини звільнення Папежа нічого не відомо, але 2020 року колишній посол Польщі в Японії Яцек Ізідорчик зібрав і передав до прокуратури матеріали, які свідчать, на його думку, про зловживання владою та наклеп керівництва МЗС, у тому числі й генерального секретаря.

Дипломат писав тоді: "Моє раптове звільнення з посади посла Польщі в Японії є наслідком того, що я єдиний співробітник МЗС (із майже 5 тис.) виступав проти відверто незаконних дій генерального директора Міністерства закордонних справ Папежа, який фактично почав самостійно керувати цим міністерством". Нехтуючи інтересами Республіки Польща, чинним законодавством та етичними нормами ..., що було наслідком його показного, тривалого та близького знайомства з М.Каміньським (в одній особі міністр-координатор спецслужб, міністр внутрішніх справ та адміністрації та віце-президент з права та юстиції )".

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про те, що в Ізи в Польщу хочуть видавати компанії зі зв'язками в РФ .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини