Головна Новини Світ Європа Заряд бадьорості: стало відомо, на якій енергії працює головна ялинка Литви
commentss НОВИНИ Всі новини

Заряд бадьорості: стало відомо, на якій енергії працює головна ялинка Литви

У головної новорічної красуні Литви є чимало спільного із людьми, які рано прокидаються

24 грудня 2020, 16:31
Поділіться публікацією:

Для освітлення головної новорічної ялинки Литви використовують "зелену" енергію, виготовлену в процесі утилізації кавової гущі. Ароматні новини повідомляє литовське ЗМІ madeinvilnius.

Заряд бадьорості: стало відомо, на якій енергії працює головна ялинка Литви

Ялинці також потрібна кава. Фото: Mindaugas Kulbis

Новорічна красуня в центрі Вільнюса радує око місцевих жителів та туристів уже не один тиждень. Її інсталяція вражає та захоплює, та не всім відомо, що для освітлення використовують звичайну кавову гущу.

Організатором проекту із "озеленення" енергії для ялинкових прикрас став один із литовських виробників кави — компанія Paulig. Кавову гущу збирали протягом усього року в різних бізнес-центрах країни. При цьому відзначається, що у період карантину ця справа стала ще важчою, ніж припускали.

Модернізована ялинка прикрашатиме Соборну площу в столиці Литви десь до десятих чисел січня. До цього часу їй знадобиться не менше 12000 кВт-год енергії для освітлення. Це приблизно 21 тонна кавової гущі. Утім, відповідальні спеціалісти спокійні: мають необхідне паливо навіть із запасом — понад 30 тонн.  

Цікаво також те, що головна ялинка Литви — не звичне для багатьох людей живе чи штучне деревце, а повноцінна мистецька інсталяція. Вона складається із 12 трикутників, а в цілому схожа на "горизонтально поділену дуоденальну піраміду". Окремі зі штрихів, що створюють образ "дерева", знаходяться на певній відстані від "стовбура".

Заряд бадьорості: стало відомо, на якій енергії працює головна ялинка Литви - фото 2
Заряд бадьорості: стало відомо, на якій енергії працює головна ялинка Литви - фото 3
Заряд бадьорості: стало відомо, на якій енергії працює головна ялинка Литви - фото 4
Заряд бадьорості: стало відомо, на якій енергії працює головна ялинка Литви - фото 5
Заряд бадьорості: стало відомо, на якій енергії працює головна ялинка Литви - фото 6
Заряд бадьорості: стало відомо, на якій енергії працює головна ялинка Литви - фото 7

Дизайнер ялинки Домінікас Концевічюс пояснив, що на таку конструкцію його "надихнула" пандемія коронавірусу, що докорінно змінила людське життя у 2020 році.

"Образ, що виник раніше, у цьому році отримав нове значення — відстань одне від одного, необхідність дотримуватися дистанції", — розповів митець.

Для довідки. Тонну кавової гущі можна зібрати зі 100 тисяч чашок кави. Кількість енергії, що виробляється при обробці такої кількості сировини, – близько 500 кВт-год. Кавову "зелену" енергію литовці виготовляють на одній із біогазових установок країни.

Між іншим, раніше "Коментарі" розповідали про те, що головна ялинка Литви визнана найкрасивішою в Європі.

Також на порталі можна дізнатися про курйоз із центральною ялинкою Рівного — там новорічне деревце зрубали на кладовищі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини