Головна Новини Світ Європа Засудив Путіна, але проти підтримки України: хто новий президент Словаччини
commentss НОВИНИ Всі новини

Засудив Путіна, але проти підтримки України: хто новий президент Словаччини

Петер Пеллегріні переміг на президентських виборах у Словаччині та замінить на цій посаді Зузану Чапутову. Що відомо про нового президента Словаччини.

7 квітня 2024, 13:00
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Петера Пеллегріні називають "хлопчиком на побігеньках" нинішнього прем’єр-міністра Роберта Фіцо, який виступає проти військової підтримки України. Словацький політик вже обіймав майже всі найважливіші посади в політичному житті Словаччини, навіть два роки був прем’єр-міністром. Що відомо про нового президента Словаччини Петера Пеллегріні.

Засудив Путіна, але проти підтримки України: хто новий президент Словаччини

Новий президент Словаччини Петер Пеллегріні. Фото з відкритих джерел

Петер Пеллегріні має італійське коріння, проте народився у місті Банска-Бистріца в центральній Словаччині, як і його конкурент у другому турі президентських виборів Іван Корчок. Пеллегріні вивчав фінанси, банківську справу та інвестиції в Університеті Матея Беля, а пізніше продовжив навчання на економічному факультеті Кошицького технічного університету.

Свою політичну кар'єру він розпочав із заснованої в 1999 році партії Smer-SD, основною фігурою якої від початку був багаторазовий прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. У 2006 році Петер Пеллегріні став народним депутатом. Обіймав різні посади, зокрема заступника міністра фінансів, міністра освіти, двічі спікера парламенту та прем’єр-міністра. Остання посада йому дісталась, коли його багаторічний партійний керівник Роберт Фіцо був змушений піти у відставку після вбивства журналіста Яна Куцяка та його нареченої у 2018 році.

Через два роки Пеллегріні залишив партію Smer-SD та заснував власну групу Hlas-SD. На парламентських виборах 2023 року у Словаччині партія Пеллегріні посіла третє місце та долучилась до коаліції на чолі з Фіцо. Через це в країні почали називати Петера Пеллегріні "хлопчиком на побігеньках".

Пеллегріні в попередні роки не ставив під сумнів членство Словаччини в НАТО та Євросоюзі, а після агресії Росії проти України засудив політику Володимира Путіна та підтримав допомогу Україні. Однак на виборах президента активно намагався отримати голоси націоналістів проросійських і антизахідних виборців, які також забезпечили перемогу Фіцо. Пеллегріні виступив проти військової підтримки України, закликав до негайного миру на фронті та звинуватив свого конкурента на президентських виборах Івана Корчка в тому, що він хоче відправити словацьких солдатів в Україну.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що колишньому кандидату в президенти Словаччини загрожує в'язниця через підтримку російської агресії проти України.

Також "Коментарі" писали про Роберта Фіцо, який зробив скандальну заяву про війну в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини