Головна Новини Світ Франція Чим завершилися вибори у Франції: що тепер чекає на Макрона
commentss НОВИНИ Всі новини

Чим завершилися вибори у Франції: що тепер чекає на Макрона

Ультраправі не зуміли сконцентрувати всю владу у своїх руках

8 липня 2024, 06:45 comments1053
Поділіться публікацією:

У Франції завершився другий тур виборів до Національних зборів (нижньої палати парламенту). Партія Марін Ле Пен, яка відома проросійськими поглядами, зазнала поразки. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє BFM TV.

Чим завершилися вибори у Франції: що тепер чекає на Макрона

Еммануель Макрон. Фото: з відкритих джерел

Зазначається, що за даними екзитполу Ifop, несподівано, але перше місце на виборах отримує ультралівий "Новий народний фронт", який може отримати від 180 до 215. На другому місці йде президентська коаліція Еммануеля Макрона зі 150-180 місць. А партія Ле Пен "Національне об'єднання" аж на третьому місці та може розраховувати лише на 120-150 мандатів.

Але жодна з цих трьох політичних сил не отримує абсолютної більшості в парламенті, а отже, доведеться домовлятися про коаліцію.

Лідер партії "Нескорена Франція", яка входить до лівого блоку "Новий народний фронт" Жан-Люк Меланшон, реагуючи на результати екзитполу, заявив, що Еммануель Макрон має призначити прем'єр-міністром представника лівого блоку.

"Президент має покликати "Новий народний фронт" до влади", — сказав Меланшон, додавши, що президент "має визнати свою поразку".

Тим часом Макрон закликав до "обережності", оскільки результати виборів не відповідають на запитання, "хто керуватиме" Францією, розповіло його оточення виданню AFP.

"Блок центристів (лідером якого є Еммануель Макрон, — ред.) дуже живий", — сказав співрозмовник з оточення президента Франції.

Варто зазначити, що на початку червня президент Франції Еммануель Макрон після провалу його політичної сили на виборах до Європарламенту (які зазвичай є маркером того, чи підтримують громадяни чинну владу) оголосив про розпуск нижньої палати французького парламенту.

Оскільки вибори до парламенту у Франції відбуваються за мажоритарною системою, відбуваються вони у два тури. Перший тур відбувся 30 червня, другий – 7 липня.

У першому турі найбільшої підтримки отримала ультраправа партія "Національне об'єднання", формальним лідером якої є Марін Ле Пен, відома своїми проросійськими поглядами та заявами. Другий рядок зайняв ультралівий "Новий народний фронт", а ось коаліція Макрона опинилася на третьому місці.

Проте лідер ліворадикалів Жан-Люк Меланшон вирішив об'єднатися із президентською коаліцією, щоб не допустити до парламенту кандидатів від "Національного об'єднання" у другому турі виборів. Так, вони зняли з виборів багато своїх кандидатів, щоб не поділяти голоси між "Новим народним фронтом" та коаліцією Макрона, а об'єднати їх на єдиних кандидатах.

Якщо в першому турі партія Ле Пен отримувала абсолютну більшість крісел у французькому парламенті, то напередодні другого туру її позиції були не настільки сильними. За останніми опитуваннями, "Національне об'єднання" хоч і здобуде перемогу на виборах, але не отримає абсолютної більшості та буде змушене шукати, з ким створити коаліцію.

Читайте також на порталі "Коментарі" — все може посипатися: Макрон негайно звернувся до французів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини