Головна Новини Світ Франція Лукашенко дозволив залучати армію до боротьби з протестами: як може розвиватися ситуація в Білорусі
commentss НОВИНИ Всі новини

Лукашенко дозволив залучати армію до боротьби з протестами: як може розвиватися ситуація в Білорусі

Також наголошується, що Збройні Сили наділяються додатковими завданнями

16 липня 2021, 15:40
Поділіться публікацією:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав Закон "Про зміну законів щодо захисту суверенітету і конституційного устрою", уточнюючи деталі щодо оголошення надзвичайного стану. Чи є ще можливість повалити режим Лукашенка? Або він вже настільки прийшов до тями після протестів річної давності, що його вже не перемогти? Як може далі розвиватися ситуація в Білорусі? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Лукашенко дозволив залучати армію до боротьби з протестами: як може розвиватися ситуація в Білорусі

Олександр Лукашенко (фото з відкритих джерел)

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуація Олексій Голобуцький впевнений, що Лукашенко хоче мати максимальні повноваження, щоб боротися з будь-якими проявами опозиції. Звідси — і новий закон, який розширює права влади. В тому числі дозволяє їй в рамках введення надзвичайних заходів призупиняти випуск і розповсюджувати продукції ЗМІ (включаючи іноземні), встановлювати особливий порядок акредитації журналістів, обмежувати доступ до інтернет-ресурсів і мережевих видань. Їм також розширюється коло силових органи, які залучаються до забезпечення режиму надзвичайного стану (тепер можна залучати ще й воєнізовані організації МНС, Слідчий комітет, Держкомітет судових експертиз, Департамент фінансових розслідувань). Ну, а Збройні Сили наділяються додатковими завданнями: боротьба з тероризмом, охорона громадської безпеки, припинення масових заворушень, забезпечення безпеки осіб, які охороняються і об'єктів, що охороняються.

"Раніше багато при придушенні інакомислення робили в Білорусі поза законом, тепер — можуть за законом. Втім, в державі, де закону фактично ні, це особливого значення не має, — акцентує Олексій Голобуцький. — Режим-банкрут завалився б сам, якби РФ не допомагала. Коли почнуться серйозні хвилювання на соціально-економічному ґрунті, вже ні зброя, ні танки не допоможуть. Легітимності в Лукашенка немає — ні зовнішньої, ні внутрішньою. Є лише силова підтримка, яка в будь-який момент може закінчитися. В історії багатьох країн таке було — військові, спецслужби знімали зашквареного президента, через якого не могли вести бізнес з тими ж країнами Заходу".

Пасивність протестів (вони за неповний рік фактично зійшли на "ні") експерт пояснює часом, що населення Білорусі прожило при диктатурі практично всю свою незалежну історію. А активістів або "закрили", або зламали, або змушують емігрувати.

"Питання в тому, наскільки залишилася білоруська еліта готова лягти під Росію. Лукашенко поки тріпається, намагається вийти з-під тиску з боку Кремля. Але дається йому це все складніше, — зазначає Олексій Голобуцький. — І, схоже, справа часу, коли Росія остаточно підімне під себе Білорусь. Хіба що трапиться "чорний лебідь" (раптове, непередбачувана подія), підірве ситуацію — і режим завалиться".

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник прогнозує, що в умовах, що склалися Республіка Білорусь (РБ) продовжить поглиблювати інтеграцію з Росією.

"І чим більше Захід і Україна будуть посилювати тиск на офіційний Мінськ, тим більше Білорусь втрачатиме суверенітет, обмінюючи його на політичну, фінансову, військову допомогу РФ, — упевнений експерт. — Повністю ізолювати Білорусь не вдалося. І хоч результати виборів президента, що пройшли там в серпні минулого року, не визнали ЄС, США, Україна, зате визнали РФ, Китай, Туреччина, ряд інших держав. Ну, а санкції і обмеження ще більше підштовхнули Лукашенко в обійми Росії".

Такий курс, на думку Руслана Бортника, триватиме, поки в Білорусі або РФ не зміниться керівництво. Причому догляд Лукашенко, вважає експерт, лише прискорить процес об'єднання РБ і РФ. А це може призвести до того, що Білорусь припинить своє існування як суверенна держава.

"Перекинути режим Лукашенко сьогодні практично неможливо, оскільки він спирається на підтримку глобальних гравців. Ситуація в Білорусі вказує, що революційні технології зміни режимів у світі працюють все менше", — резюмує Руслан Бортник.

Директор Інституту світової політики Євген Магда вважає, що Лукашенко веде позиційну боротьбу не стільки з внутрішніми опозиційними силами, скільки з Путіним.

"Лукашенко прагне показати, що він — господар в Білорусі. І що результати президентських виборів, що пройшли в серпні 2020 року і невизнаних основною частиною світу, не похитнули його положення. Хоч зрозуміло, що це не так.

"На мій погляд, Лукашенку є заручником відомої формули про революційну ситуацію: верхи не можуть, а низи не хочуть. Він прагне продемонструвати світовій спільноті, що у нього є реальна сила. І робить все більш різкі кроки. Але при цьому я б не сказав, що її позиції від цього серйозно зміцнюються", — зазначає експерт.

За словами Євгена Магди, основним партнером Лукашенко залишається Путін. І саме в стосунках з ним він буде залишити своє політичне майбутнє.

Нагадаємо, останні кілька днів в Білорусі пройшли неспокійно для місцевих журналістів. Від тисків влади і правоохоронних органів постраждала пара незалежні видання, в т.ч. і сайт "Наша Нива". З'являються й інші ознаки посилення режиму Лукашенка. Своєю думкою з порталом "Коментарі" ексклюзивно поділився експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ігор Тишкевич.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини