Головна Новини Світ Франція Олексію Навальному загрожує ще 15 років ув'язнення: чому розпочинають новий судовий процес
commentss НОВИНИ Всі новини

Олексію Навальному загрожує ще 15 років ув'язнення: чому розпочинають новий судовий процес

Лідер російської опозиції пройшов новий суд за звинуваченням у розкраданні

15 лютого 2022, 17:04
Поділіться публікацією:

Росія може продовжити термін ув’язнення Олексія Навального ще на 15 років у новому кримінальному процесі. Про це повідомляє The Guardian.

Олексію Навальному загрожує ще 15 років ув'язнення: чому розпочинають новий судовий процес

Олексій Навальний (у центрі) на моніторі під час засідання суду в колонії ІК-2 Володимирської області Росії - The Guardian

Лідера російської опозиції звинувачують у розкраданні пожертвувань своїй антикорупційній організації ФБК, яка звинувачує Володимира Путіна у володінні особняком вартістю 1 мільярд фунтів стерлінгів та інших вищих посадовців, які збагачуються через корупційні схеми.

Навальний заперечує звинувачення і називає їх політично вмотивованими.

У вівторок, 15 лютого, у виправній колонії ІК-2 у Володимирі розпочався новий судовий процес за 3-4 години їзди на схід від Москви, що суттєво обмежує можливості прихильників та спостерігачів бути присутніми на слуханнях.

Навальний відбуває три з половиною роки ув'язнення в колонії за окремим звинуваченням у розкраданні. Він пережив спробу отруєння в 2020 році і був заарештований після повернення до Росії минулого року.

Його родина та прихильники кажуть, що Кремль домагається легкого засудження, проводячи судовий процес у тюремній колонії далеко від його бази підтримки в Москві.

"[Влада] хоче приховати його від усіх людей, від його прихильників, від журналістів. Це так жалюгідно, що вони бояться проводити суд у Москві", — написала його дружина Юлія Навальна в дописі в Instagram напередодні суду. 

Коли слухання почалися у вівторок, 15 лютого, Навальна обійняла чоловіка, який був одягнений у синій тюремний комбінезон. Навального не тримали в клітці, як це прийнято під час російського кримінального провадження, оскільки зала суду була всередині в'язниці.

"Небезпека для життя Навального, тобто ймовірність того, що він буде вбитий у в'язниці, зростатиме в геометричній прогресії залежно від того, що станеться в Україні. Шанси вже досить погані, але повне російське вторгнення ледве залишає йому шанси вижити", — написала Марія Певчих, головна соратниця Навального.

Журналісти повідомили, що бажаючим увійти до зали суду заборонили проносити ноутбуки, телефони та записувальні пристрої.

Навального звинувачують у розкраданні пожертв до свого антикорупційного фонду, який роками ініціював розслідування щодо урядовців і викликав великі антипутінські протести. Його також звинувачують у неповазі до суду за нібито образу судді під час попереднього процесу, де його звинувачували у наклепі на військового ветерана.

Як повідомляли раніше "Коментарі", брата Навального оголосили в розшук у Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини